Grytbröd med smak av morot och chili

Grytbröd med morot och chili
Foto: Annelie Andersson
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Grytbröd med smak av morot och chili

9 ingredienser

1 h + jäsning

Ett gott och härligt grytbörd med smak av chili och morötter.

Ingredienser

portioner bröd
 • 150 g morot, fint rivna [3 dl]
 • 20 g röd chilifrukt, finhackad (finns även i frysdisken) [0,5 dl]
 • 25 g jäst
 • 500 g vatten, kallt [5 dl]
 • 40 g honung (eller lönnsirap) [2 msk]
 • 2 tsk salt
 • 120 g grahamsmjöl [2 dl]
 • 55 g finmalt rågmjöl [1 dl]
 • ca 540 g siktat dinkelmjöl (eller vetemjöl) [ca 9 dl]

Gör så här

 1. Börja med att riva morötterna fint. Om du mäter i volym ska de vara lätt packade.
 2. Finhacka den röda chilin eller ta fram färdighackad från frysen.
 3. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med vattnet. Tillsätt morötter, chili, honung och salt. Tillsätt mjölet och blanda först in grahamsmjölet och rågmjöl. Jag använder en trägaffel att arbeta degen med.
 4. Tillsätt sedan det ljusa mjölet och rör ihop till en smidig men ganska så lös deg. Den ska precis börja släppa från kanterna men fortfarande vara lite kladdig.
 5. Täck bunken med plast och bakduk och låt jäsa i 1 timme.
 6. Vänd ut degen på väl mjölat bakbord. Degen är lös så strö mjöl även på ovansidan och liksom fös ihop degsjoket ett par gånger och vänd på degen. Ta lite mer mjöl om det känns väldigt kladdigt. Vik in degen från ytterkanterna mot mitten och tryck till lite lätt med handflatan. Gå hela vägen runt och vänd sedan på degen. Driv runt degen mellan händerna tills ytan känns spänd och fin. Pudra över lite mjöl och täck med bakduk. Låt jäsa i 30 minuter till, medan ugnen värms.
 7. Lägg det färdigformade brödet i en väl mjölad jäskorg eller på en väl mjölad bakduk som du förflyttar till en skål med höga kanter. Degen behåller formen bättre då, men det finns förstås en charm i att låta degen forma sig själv i grytan.
 8. Ställ in en gjutjärnsgryta med lock i kall ugn och värm till 250 grader.
 9. När degen jäst klart så ta ut grytan. Var oerhört försiktig då det är riktigt varmt. Pudra lite mjöl i botten av grytan och lägg försiktigt ner degen där i. Du kan skära eller klippa ett enkelt snitt i degen.
 10. Lägg på locket och ställ grytan i nedre delen av ugnen. Grädda i 20 minuter. Sänk värmen till 225 grader. Öppna luckan och ta försiktigt av locket och grädda brödet i 20 minuter till.
 11. Tippa ut brödet och låt det svalna på ett galler utan bakduk.