• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Grundrecept på gelato

gelato, grundrecept
Foto: Tove Henckel
Isabella Morrone
Isabella Morrone

Grundrecept på gelato

9 steg att laga

7 ingredienser

2 h + tid i frys

Isabella bjuder på det perfekta basreceptet till gelato. Om du sedan vill smaksätta med hasselnöt, pistagenöt eller kakao - det är upp till dig! Eller gör en smak av varje och förvara i frysen, glass är alltid en bra idé! 

Ingredienser

Grund

  • 2,5 dl grädde
  • 1 l mjölk
  • 360 g strösocker
  • 120 g äggula

Pistage

  • 4 dl pistagenötter, rostade

Hasselnöt

  • 4 dl hasselnötter, rostade

Choklad

  • 3 dl kakao

Gör så här

  1. Vispa socker och ägg fluffigt.
  2. Koka upp grädde och mjölk och dra åt sidan.
  3. Häll över gräddmjölken försiktigt över äggblandningen under tiden du vispar försiktigt, ta lite i taget.
  4. När du blandat allt, slå tillbaka i kastrull och värm smeten upp till 82 grader under tiden rör du om hela tiden.
  5. Dra av från värmen och tillsätt pistage, hasselnöt eller kakao. (Det går att tillsätta mer nötter eller kakao för en mer intensiv smak).
  6. Mixa med en stavmixer. Om du gör chokladglass, sila den för att få bort klumpar.
  7. Låt glassen stå i rumstemperatur i minst 2 timmar, eller helst över natten i kylskåp.
  8. Sila och kör den i glassmaskin.
  9. Har du ingen glassmaskin går det bra att ställa i frysen och blanda en gång var 30e minut tills den får en glasskonsistens.