Grosshandlarplanka

Grosshandlarplanka
Foto: Tv4

Grosshandlarplanka

Av: Anna - Degerfors

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

2 h

Oxfilé i porterlag med pommes duchesse är en riktigt festlig huvudrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Duchessepotatis

  • 5-6 sötpotatisar (stora)
  • 1,5 kg mjölig potatis
  • 2 ägg
  • 100 g smör
  • 1 dl Västerbottensost
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 dl mjölk
  • smör, att smörja grillplankan med

Oxfilé i porterlag

  • 1 hel vitlök
  • 2 röda chilifrukter
  • 2 cm ingefära
  • 50 cl porter
  • 3 dl japansk soja
  • 6 lagerblad
  • 800 g oxfilé

Kantarellostsås

  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 4 schalottenlökar, finhackade
  • 4 dl kantareller
  • smör, att steka i
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 4-5 dl grädde
  • 1 svampbuljong
  • 1-2 msk japansk soja
  • 200 g färskost med kantarellsmak
  • salt
  • peppar

Garnering

  • 8 skivor bacon
  • 4 sparris, grillade

Gör så här

Duchessemos

  1. Koka potatisen och vispa den sedan med äggula, smör, ost, salt, vitpeppar och en skvätt med mjölk. Gör samma sak med sötpotatisen men utan mjölk.
  2. Spritsa ut varannan sötpotatismos och varannan potatismos på plankorna och ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter eller tills moset har fått en gyllenbrun färg.

Oxfilé

  1. Finhacka vitlöken och chilin och ta bort kärnorna. Riv ingefäran.
  2. Koka upp porteröl och soja. Lägg ner vitlök, chili, ingefära, soja och lagerblad och koka upp. Lägg oxfilébitarna i lagen och låt dem koka 1,5 minut. Ta av kastrullen från plattan och låt filéerna ligga i lagen i cirka 5 minuter.

Kantarellostsås

  1. Finhacka löken och vitlöken.
  2. Stek kantarellerna och tillsätt sedan lökblandningen. Häll på matlagningsvin, grädde, buljong, soja och färskost och låt koka med. Salta och peppra och smaka av.

Till servering

  1. Knaperstek baconskivorna. Servera två oxfilébitar, kantarellsås på varje planka och toppa med bacon och grillad sparris.