Grönpepparfilé med hasselbackspotatis

13 röster
40 m
4

Grönpepparfilé med hasselbackspotatis blir en underbart god rätt till helgen festliga middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
40 m
4
4 portioner

Du behöver

Grönpepparfilé

  • 800 g fläskfilé
  • 25 g smör, till stekning
  • 1 msk grönpeppar, mald
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk mjukost, naturell
  • 2 tsk kalvfond
  • 1 msk soja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk färsk persilja

Hasselbackspotatis

  • 8 potatisar, medelstora
  • 50 g smör, extra saltat
  • 2 krm vitlökssalt
  • 2 krm lökpulver
  • 2 krm salt
  • 1 msk färsk persilja
  • 2 msk ströbröd
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Grönpepparfilé
    Putsa filén och skär den i skivor på cirka 2 cm. Bryn köttet i smöret så att det får en fin stekyta på båda sidor. Pudra över grönpeppar och övriga kryddor.

  2. Häll på grädden, rör i mjukost, fond och soja och pressa därefter ned vitlöksklyftan. Låt puttra sakta i cirka 20 minuter.
  3. Toppa sedan med persilja vid servering.
  4. Hasselbackspotatis
    Skölj potatisarna och skär skåror, cirka 2 mm, nästan igenom dem.
Lägg dem i en smord ugnssäker form.

  5. Smält smöret, blanda ner kryddorna och finhacka ner persiljan. Pensla potatisarna med smörblandningen, strö över ströbrödet och stek i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter, beroende på ugn.
  6. När potatisarna är gyllene och skivorna delat på sig kan man känna på dem med en potatissticka så att de är genomstekta.
25 september 2019

Laddar fler recept...