Grönkålssallad med löskokt ägg och parmesankräm

NYHET
koket.se
Grönkålssallad med löskokt ägg och parmesankräm
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Grönkålssallad med löskokt ägg och parmesankräm

10 ingredienser

20 m

"Här är ännu en rätt där vi vill slå ett slag för minskat mat-svinn och där vi även tagit intryck av den traditionella fattigmanskosten runt Medelhavet, bland annat genom att använda oss av gammalt vitt, torkat surdegsbröd. Men huvudrollen spelas här av parmesanoljan. Vi har tagit den yttersta kanten av en parmesanost, alltså den bit som många bara slänger bort, och lagt i en glasburk tillsammans med lite olivolja. Sedan är det bara att låta den stå och mogna, gärna lite mörkt och svalt. Efter några dagar får du en väldigt smakrik olja som du kan ringla över allt möjligt." /Niklas Ekstedt

Se Niklas Ekstedt laga receptet

koket.se
Spela video

Ingredienser

portioner
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 tsk sherryvinäger
  • 1 äggula
  • salt
  • 0.5 dl parmesanolja
  • olivolja
  • 3 skivor bröd (gärna 1–2 dagar gammalt surdegsbröd)
  • 4 ägg
  • 500 g grönkål

Parmesanolja (5 dl)

  • 100 g parmesanost (kanterna)
  • 5 dl matolja

Gör så här

  1. Vispa ihop senap, vinäger, äggula och en nypa salt.
  2. Fortsätt vispa och tillsätt parmesanolja och 1 msk olivolja i en tunn stråle. Fortsätt vispa tills det blir en tjock krämig konsistens. Smaka eventuellt av med mer salt eller vinäger.
  3. Skär brödet grovt och stek gyllenbrunt i 1–2 msk olivolja i en stekpanna på medelhög värme. De får gärna vara lite mjuka och sega i mitten.
  4. Koka upp ca 1,5 liter vatten.
  5. Lägg försiktigt ner äggen med en sked. Låt koka i 6 minuter. Kyl sedan äggen i kallt vatten. Skala och dela dem på mitten.
  6. Riv grönkål i mindre bitar och skölj i kallt vatten.
  7. Knåda grönkålen med 1 tsk salt och 1 msk olivolja tills den mjuknar.
  8. Servera grönkålen med parmesankrämen, kokta ägg och krutongerna.

Parmesanolja (5 dl)

  1. Lägg ner ostbitarna i en steriliserad burk och täck med oljan. Sätt på lock.
  2. Låt stå i rumstemperatur i minst 3 dygn.
  3. Förvara burken i kylskåp, den håller ett par månader.