I samarbete med Kockens

Grön soppa med rostat strössel

1 röst
30 m
4
Kokens Grön soppa med rostat strössel
Foto: Jönsson Bilder

Gräddig och len soppa på gröna ärtor och potatis smaksatt med fänkålsfrön och vitlök. Toppas med ett rostat strössel på surdegsbröd, sesamfrön och pumpakärnor. En god och hälsosam vardagsmiddag med mycket smak!

Visa mer
30 m
4

Du behöver

  • 3-4 mjöliga potatisar
  • 1 gul lök, hackad
  • smör eller olja, till stekning
  • 1 tsk Kockens fänkålsfrön, stötta
  • salt
  • Kockens vitpeppar malen
  • 0,5 tsk Kockens vitlökspulver
  • 7 dl grönsaksbuljong, från tärning eller fond
  • 500 g gröna ärtor
  • 2 dl grädde
  • ärtskott, till garnering

Strössel

  • 1-2 skivor surdegsbröd, tärnat
  • 1-2 msk Kockens sesamfrön, rostade
  • 2-3 msk pumpakärnor, rostade

Gör så här

  1. Skala potatisarna och tärna dem. Fräs löken mjuk, tillsätt potatisen och stek ytterligare i några minuter tillsammans med kryddor.
  2. Tillsätt buljong så att det täcker potatisen och löken. Låt det puttra samman i några minuter tills potatisen mjuknat. Mixa samman till en slät puré med stavmixer.
  3. Tillsätt ärterna och resten av buljongen, låt koka upp och mixa samman till en slät soppa. Tillsätt grädden. Låt allt bli varmt och smaka av om eventuellt mer kryddor behöver tillsättas.
  4. Lägg surdegsbrödtärningarna på en plåt och rosta dem knapriga i 225 grader i några minuter tills de har fått fin färg. Rosta pumpafrön och sesamfrön i en torr panna tills de får färg. Blanda och toppa soppan med strössel vid servering. Garnera med ärtskott.
26 september 2018

Laddar fler recept