Grön papayasallad med friterad kyckling


Foto: Tv4
Grön papayasallad med friterad kyckling
30 ingredienser
30 m + tid i kyl
Grön papayasallad med friterad kyckling kan bli en riktigt god förrätt att starta kvällen med.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se Patrik - Stockholm 2 laga receptet

Ingredienser
Sallad
- 1 grön papaya (modell mindre)
- 1 mango (ej för mogen)
- 1 morot
- 10 körsbärstomater
- 1 knippe färsk koriander
- 1 knippe mynta
- 1 knippe thaibasilika
- 3 salladslökar
- 3 birds eye chilli
- 1 spansk peppar
- 0,5 dl jordnötter, osaltade
Dressing
- 2 msk limejuice
- 2 msk fisksås
- 2 tsk agavesirap
Friterad kyckling
- 1 kg kycklinglårfilé
- 4 msk japansk soja
- 4 msk shaoxingvin (torr sherry/vermouth funkar också)
- 3 msk sesamolja
- 2 msk five spice
- 2 msk prickly ash-krydda
- 225 g self raising flour (mjöl med bakpulver/kakmjöl)
- 3 ägg
- olja (till fritering)
Dippsås
- 75 ml japansk soja
- 75 cl ketjap manis (söt soja)
- 1 msk citronsaft
- 1 tsk vitpeppar
- 4 gröna thai cillipeppar (utan frön och finhackade)
Prickly ash-krydda
- 3 msk sichuanpeppar
- 2 msk flingsalt
Gör så här
Sallad
- Hacka grönsakerna och frukterna till salladen.
- Blanda med övriga ingredienser.
Dressing
- Blanda ihop ingredienserna till dressingen och häll den över salladen.
Friterad kyckling
- Blanda soja, vin, sesamolja, five-spice-krydda och 1 tsk prickly ashkrydda väl.
- Dela kycklingen “bite size” och lägg allt i en låda med lock tillsammans med marinaden. Låt ligga minst en men gärna två dagar.
- Häll mjölet i en skål och uppvispade ägg i en annan.
- Värm oljan till friteringen till 180 grader.
- Vänd kycklingbitarna först i ägget och sedan i mjölet. Skaka av överflödigt mjöl och fritera bitarna i 5–6 minuter tills de är gyllenbruna.
- Strö sedan över resterande prickly ash-krydda och servera med dippsåsen.
Dippsås
- Blanda alla ingredienser i en skål och låt stå i kylen ett par timmar så smakerna hinner gifta sig ordentligt.
Prickly ash-krydda
- Rosta kryddorna på medelhög värme i en stekpanna i ca 2 minuter. Det är klart när pepparkornen slutar “poppa”.
- Låt sedan svalna och mal eller mortla till ett pulver.