Grön papayasallad med friterad kyckling

koket.se
Grön papayasallad med friterad kyckling
Foto: Tv4

Grön papayasallad med friterad kyckling

30 ingredienser

30 m + tid i kyl

Grön papayasallad med friterad kyckling kan bli en riktigt god förrätt att starta kvällen med.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Patrik - Stockholm 2 laga receptet

koket.se
Spela video

Ingredienser

portioner

Sallad

  • 1 grön papaya (modell mindre)
  • 1 mango (ej för mogen)
  • 1 morot
  • 10 körsbärstomater
  • 1 knippe färsk koriander
  • 1 knippe mynta
  • 1 knippe thaibasilika
  • 3 salladslökar
  • 3 birds eye chilli
  • 1 spansk peppar
  • 0,5 dl jordnötter, osaltade

Dressing

  • 2 msk limejuice
  • 2 msk fisksås
  • 2 tsk agavesirap

Friterad kyckling

  • 1 kg kycklinglårfilé
  • 4 msk japansk soja
  • 4 msk shaoxingvin (torr sherry/vermouth funkar också)
  • 3 msk sesamolja
  • 2 msk five spice
  • 2 msk prickly ash-krydda
  • 225 g self raising flour (mjöl med bakpulver/kakmjöl)
  • 3 ägg
  • olja (till fritering)

Dippsås

  • 75 ml japansk soja
  • 75 cl ketjap manis (söt soja)
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk vitpeppar
  • 4 gröna thai cillipeppar (utan frön och finhackade)

Prickly ash-krydda

  • 3 msk sichuanpeppar
  • 2 msk flingsalt

Gör så här

Sallad<bR>Hacka grönsakerna och frukterna till salladen.

  1. Blanda med övriga ingredienser.

Dressing</B>

  1. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och häll den över salladen.

Friterad kyckling

  1. Blanda soja, vin, sesamolja, five-spice-krydda och 1 tsk prickly ashkrydda väl.
  2. Dela kycklingen “bite size” och lägg allt i en låda med lock tillsammans med marinaden. Låt ligga minst en men gärna två dagar.
  3. Häll mjölet i en skål och uppvispade ägg i en annan.
  4. Värm oljan till friteringen till 180 grader.
  5. Vänd kycklingbitarna först i ägget och sedan i mjölet. Skaka av överflödigt mjöl och fritera bitarna i 5–6 minuter tills de är gyllenbruna.
  6. Strö sedan över resterande prickly ash-krydda och servera med dippsåsen.

Dippsås<bR>Blanda alla ingredienser i en skål och låt stå i kylen ett par timmar så smakerna hinner gifta sig ordentligt.

Prickly ash-krydda

  1. Rosta kryddorna på medelhög värme i en stekpanna i ca 2 minuter. Det är klart när pepparkornen slutar “poppa”.
  2. Låt sedan svalna och mal eller mortla till ett pulver.