Grön och vit sparris med rökt beurre blanc

NYHET
Grön och vit sparris med rökt beurre blanc
Foto: TV4
Florencia Abella Kockarnas Kamp 2023
Florencia Abella Kockarnas Kamp 2023

Grön och vit sparris med rökt beurre blanc

Av: Florencia Abella

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

30 min

Ta vara på årets skörd av sparris och bjud på den här festliga förrätten.

Ingredienser

portioner

Sparris

  • 8 gröna sparrisar, delad ca 2 cm stora bitar (stora)
  • 4 vita sparrisar, skallade och delad i ca 1 cm stora bitar
  • 100 g smör
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • svartpeppar

Sås

  • 0,5 dl vitt vin
  • 0,5 dl fond (vegetarisk)
  • 1 schalottenlök, finhackade
  • 100 g smör, rökt och kallt i tärningar
  • 1 msk flädervinäger
  • salt

Servering

  • 100 g löjrom
  • 20 g buskkrasse
  • 20 g ätbara blommor

Gör så här

Sparris

  1. Tillaga sparrisen i en stekpanna med smör och vitlöksklyftor i ca 3-4 minuter.
  2. Smaka av med salt.

Sås

  1. Koka upp vin, fond och schalottenlök med en nypa salt.
  2. Sila bort löken när det har reducerat ner till hälften.
  3. Dra bort kastrullen från värmen och vispa ner det kalla smöret för hand.
  4. Smaka av med flädervinäger och mer salt.

Servering

  1. Servera sparrisen med såsen och toppa med löjrom, krasse och blommor.

Skär borta den hårda nedre delen av sparrisen och använda till fond.