Grön currygryta med sparris och sesamägg

koket.se
Grön currygryta med sparris och sesamägg
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Grön currygryta med sparris och sesamägg

18 ingredienser

30 min

En variant på tom kha gai med fänkål i grön curry serverad med råstekt sparris och potatis samt sesamstekt ägg. En vårig och lättlagad rätt som passar fint alla dagar i veckan.

Se Paul Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g grön sparris
  • 2 fänkål, små
  • 1 gul lök
  • 1 msk grön currypaste
  • 2 klyftor vitlök, finhackad
  • 4 cm ingefära, finhackad
  • 6 limeblad
  • 800 ml kokosmjölk
  • 300 g potatis fast, (gärna Amandinepotatis)
  • 3 msk sesamfrön
  • 4 ägg
  • 1-2 msk fisksås
  • 1-2 msk japansk soja
  • 1-2 limefrukter
  • 0,5 kruka färsk koriander, hackad
  • olivolja, till stekning
  • matolja, till stekning
  • salt

Gör så här

  1. Skiva fänkål och lök. Lägg i en gryta tillsammans med grön curry, limeblad, vitlök och ingefära.
  2. Häll på kokosmjölken och lägg på lock. Sjud tills löken och fänkålen är mjuk.
  3. Skär sparrisen i mindre bitar, ca 4 cm. Skär potatisen i skivor, behåll skalet på.
  4. Råstek potatisen i olja i en stekpanna så att den får fin färg på båda sidor. Lägg över i en form.
  5. Lägg sparrisen i pannan och stek den i olivolja och lite salt 2-3 minuter. Lägg över i formen med potatisen. Varmhåll medan du gör resten.
  6. Rosta sesamfrön i rikligt med matolja i pannan. Knäck i äggen i pannan och stek dem, behåll äggulan rinnig. Salta lätt.
  7. Smaka av grytan med fisksås och soja. Plocka upp limebladen. Pressa i limejuice och riv ner limeskal. Tillsätt koriandern.
  8. Lägg potatis och sparris i botten på en djup tallrik. Toppa med stekt ägg och häll upp grytan runt om. Ät och njut.