Grön curry med vannameiräkor

POPULÄRT
Grön curry med vannameiräkor
Foto: TV4
Josefine Freij
Josefine Freij

Grön curry med vannameiräkor

27 ingredienser

"Få saker värmer så bra som en riktigt god curry. Just den här gröna curryn är en av mina favoriter, den är aromatisk, lätt att anpassa och får en härlig krämighet från kokosmjölken. Det finns ett brett urval av olika currypasta att köpa färdig i butik, men det blir så mycket godare när man gör den själv från grunden." / Josefine

Ingredienser

portioner

Currypasta

  • 0,5 tsk kummin
  • 1 tsk korianderfrö
  • 15 vitpepparkorn
  • 1 schalottenlök
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 citrongräs
  • 6 stjälkar färsk koriander (med rot, finns i asiatisk livs)
  • 3 cm färsk ingefära
  • 2,5 limefrukter (skal och saft, spara lite saft till precis innan servering)
  • 6 blad thaibasilika (6 stora eller 10 mindre)
  • 3-4 gröna chilifrukter (dosera utifrån önskad hetta)
  • 1,5 tsk misopasta
  • 1,5 msk fisksås
  • 2 krm malen gurkmeja (kan uteslutas)

Curry

  • 600 ml kokosmjölk
  • 4 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 1 tsk palmsocker (alt. annat mörkt socker, tex. muscavado)

Övriga ingredienser

  • 3 msk neutral olja, till stekning
  • 500 g vannameiräkor, råa och tinade
  • 150 g brytbönor (t ex haricots verts)
  • 1 aubergine (alt. mixa olika sorter)
  • 100 g svamp (gärna ostronskivling eller shiitakesvamp)
  • 4 port jasminris, nykokt
  • färsk thaibasilika
  • färsk koriander
  • salt

Gör så här

Currypasta

  1. Lägg de torkade kryddorna i en torr panna och rosta lätt på medelvärme för att frigöra smakerna. Lägg åt sidan. Tips! Ta bort kryddorna ur pannan så snart de är klara för att förhindra att de fortsätter rostas och därmed bränns.
  2. Ta bort det yttersta lagret på citrongrässtjälkarna, skär bort den gröna toppen och krossa dem lätt med baksidan av en kniv.
  3. Skala lök, vitlök och ingefära. Skölj thaibasilika, koriander (även roten som har massor med god smak) samt chili och grovhacka samtliga ingredienser. Grovhacka även de krossade citrongrässtjälkarna. Tips! Önskar du en lägre hetta i curryn kan du med fördel kärna ur chilin innan du tillsätter denna.
  4. Lägg ner allt i en mixer alternativt mortel tillsammans med de rostade kryddorna, limeskal, saft från 2 lime och misopasta samt fisksås. Spara saft från en halv lime till att smaka upp currygrytan med samt att pressa över precis innan servering.
  5. Mixa/mortla så att du får en så slät pasta som möjligt. Om du inte lyckas få till en helt slät pasta kan du använda en stavmixer innan du tillsätter bönor och räkor, kom då ihåg att plocka ur den hela chilin innan om du har tillsatt en sådan.

Curry

  1. Häll i några matskedar neutral olja i en gryta och hetta upp.
  2. Tillsätt currypastan och fräs under omrörning. Ge det lite tid i grytan så att alla smakerna verkligen får blomma ut.
  3. Häll på kokosmjölk, vatten och fond och låt koka upp. Smaka av. I det fall att du önskar mer hetta kan du göra några små hål i en thaichili och låta den koka med en stund i kastrullen. Sänk sedan värmen och låt stå på spisen och puttra för att reducera och bli krämig. Rör om då och då medan du förbereder tillbehören.

Tillbehör

  1. Förbered bönorna genom att skölja och skära bort de små stjälkarna i toppen.
  2. Skär auberginen i 2-3 cm stora tärningar. Skär svampen i fjärdedelar.
  3. Salta och stek aubergine och svamp i lite olja tills de har fått fin färg. Lägg åt sidan.
  4. Fiska upp eventuell hel chili och smaka av curryn. Tillsätt socker, lime samt mer fisksås efter smak. Lägg i bönorna i curryn och kort därefter räkorna och låt sjuda tills de är klara. Det tar endast några minuter.
  5. Lägg upp curryn i djupa tallrikar. Lägg på den stekta svampen och aubergine.
  6. Toppa med lite färsk thaibasilika och koriander och pressa över några droppar färsk lime precis innan servering.
  7. Servera med nykokt jasminris.

Tips! Currypastan håller ett par dagar i kylskåp och går utmärkt att frysa in i kuber så kan den med fördel förberedas i förväg.