salt (efter smak och några drag på svartpepparkvarnen)
1 stort knippe mynta
olja, att steka i
Krutonger
surdegsbröd
smör, att steka i (ekologisk)
0,5 limefrukt, saften (ekologisk)
salt
Servering
mynta
olivolja (ekologisk)
Gör så här
Hacka löken och svetta den i lite olja i en kastrull. Slå på vinet och koka ner. Slå på grönsaksfonden och grädden, koka ihop i 5 minuter.
Kör du på färska spritärtor behöver de koka tills de är klara i buljongen medan om du väljer frysta ärter köpta i påse i frysdisken så är de redan blancherade. I det fallet behöver de inte koka med utan då bara lägger du i dem och mixar direkt.
Dra kastrullen åt sidan, riv i limen, och mixar i kantmixer tillsammans med myntan. Mixa ordentligt och sila sedan soppan för att få bort skalet på ärtorna och eventuella myntkvistar. Pressa i limesaften och salta efter smak men var inte rädda för saltet, det behövs för balansen.
Tärna ett gott surdegsbröd och stek i smör i en panna med lite salt, pressa över en halv lime.
Servera soppan med krutonger, lite strimlad mynta och några stänk med en god ekologisk olivolja!