Grön ärtsoppa med mynta och lime

6 röster
15 m
4
15 m
4

Du behöver

  • 2 normalstora ekologiska schalottenlökar
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 3 dl ekologisk grädde
  • 600 g ekologiska gröna ärtor
  • 2 ekologiska lime, zest från
  • 1 ekologisk lime, saft från
  • salt efter smak och några drag på svartpepparkvarnen
  • 1 stort knippe mynta
  • olja, att steka i

Krutonger

  • surdegsbröd
  • ekologiskt smör, att steka i
  • 0,5 ekologisk lime, saften
  • salt

Servering

  • mynta
  • ekologisk olivolja

Gör så här

  1. Hacka löken och svetta den i lite olja i en kastrull. Slå på vinet och koka ner. Slå på grönsaksfonden och grädden, koka ihop i 5 minuter.
  2. Kör du på färska spritärtor behöver de koka tills de är klara i buljongen medan om du väljer frysta ärter köpta i påse i frysdisken så är de redan blancherade. I det fallet behöver de inte koka med utan då bara lägger du i dem och mixar direkt.
  3. Dra kastrullen åt sidan, riv i limen, och mixar i kantmixer tillsammans med myntan. Mixa ordentligt och sila sedan soppan för att få bort skalet på ärtorna och eventuella myntkvistar. Pressa i limesaften och salta efter smak men var inte rädda för saltet, det behövs för balansen.
  4. Tärna ett gott surdegsbröd och stek i smör i en panna med lite salt, pressa över en halv lime.
  5. Servera soppan med krutonger, lite strimlad mynta och några stänk med en god ekologisk olivolja!
15 juli 2017

Fler goda recept