Grön ärtsoppa med mynta och lime

My Feldt 2018

Grön ärtsoppa med mynta och lime

16 ingredienser

15 m

My Feldts recept på en enkel men otroligt god soppa på gröna ärter, lime och mynta. Serveras med krispiga krutonger och en god olivolja.

Ingredienser

portioner
  • 2 schalottenlökar (ekologiska)
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 3 dl grädde (ekologisk)
  • 600 g gröna ärtor (ekologisk)
  • 2 limefrukter, zest från (ekologisk)
  • 1 limefrukt, saft från (ekologisk)
  • salt (efter smak och några drag på svartpepparkvarnen)
  • 1 stort knippe mynta
  • olja, att steka i

Krutonger

  • surdegsbröd
  • smör, att steka i (ekologisk)
  • 0,5 limefrukt, saften (ekologisk)
  • salt

Servering

  • mynta
  • olivolja (ekologisk)

Gör så här

  1. Hacka löken och svetta den i lite olja i en kastrull. Slå på vinet och koka ner. Slå på grönsaksfonden och grädden, koka ihop i 5 minuter.
  2. Kör du på färska spritärtor behöver de koka tills de är klara i buljongen medan om du väljer frysta ärter köpta i påse i frysdisken så är de redan blancherade. I det fallet behöver de inte koka med utan då bara lägger du i dem och mixar direkt.
  3. Dra kastrullen åt sidan, riv i limen, och mixar i kantmixer tillsammans med myntan. Mixa ordentligt och sila sedan soppan för att få bort skalet på ärtorna och eventuella myntkvistar. Pressa i limesaften och salta efter smak men var inte rädda för saltet, det behövs för balansen.
  4. Tärna ett gott surdegsbröd och stek i smör i en panna med lite salt, pressa över en halv lime.
  5. Servera soppan med krutonger, lite strimlad mynta och några stänk med en god ekologisk olivolja!