Grön ärtsoppa med mynta och lime

15 m
4
15 m
4

Du behöver

  • 2 normalstora ekologiska schalottenlökar
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 3 dl ekologisk grädde
  • 600 g ekologiska gröna ärtor
  • 2 ekologiska lime, zest från
  • 1 ekologisk lime, saft från
  • salt efter smak och några drag på svartpepparkvarnen
  • 1 stort knippe mynta
  • olja, att steka i

Krutonger

  • surdegsbröd
  • ekologiskt smör, att steka i
  • 0,5 ekologisk lime, saften
  • salt

Servering

  • mynta
  • ekologisk olivolja

Gör så här

  1. Hacka löken och svetta den i lite olja i en kastrull. Slå på vinet och koka ner. Slå på grönsaksfonden och grädden, koka ihop i 5 minuter.
  2. Kör du på färska spritärtor behöver de koka tills de är klara i buljongen medan om du väljer frysta ärter köpta i påse i frysdisken så är de redan blancherade. I det fallet behöver de inte koka med utan då bara lägger du i dem och mixar direkt.
  3. Dra kastrullen åt sidan, riv i limen, och mixar i kantmixer tillsammans med myntan. Mixa ordentligt och sila sedan soppan för att få bort skalet på ärtorna och eventuella myntkvistar. Pressa i limesaften och salta efter smak men var inte rädda för saltet, det behövs för balansen.
  4. Tärna ett gott surdegsbröd och stek i smör i en panna med lite salt, pressa över en halv lime.
  5. Servera soppan med krutonger, lite strimlad mynta och några stänk med en god ekologisk olivolja!
Kommentera receptet

Fler goda recept