Grillsalsa med medelhavssmaker

POPULÄRT
Grillsalsa med medelhavsmaker
Foto: TV4/Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Grillsalsa med medelhavssmaker

12 ingredienser

30 min

Bästa tillbehöret till sommarens alla grillrätter - en tomatbaserad salsa med smaker från Medelhavet. Ernst tipsar om att göra dubbel sats, den kommer att gå åt!

Ingredienser

portioner
  • 1 knipplök
  • 1 gul paprika
  • 300 g tomat, valfri sort
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 0,5 chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 2 msk olivolja, till stekning
  • 1 msk ljust muscovadosocker
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 kvist rosmarin
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 0,5 dl balsamvinäger (lagrad)
  • 1 msk grönsaksbuljongpulver (ekologisk)

Gör så här

  1. Skär löken i mindre bitar, ca 0,5 cm stora bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Skär tomaterna i mindre bitar.
  2. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  3. Hetta upp en stekpanna med olivolja och smält sockret i pannan så att det blir som en kola-konsistens.
  4. Tillsätt lök, vitlök och tomatpuré fräs i sockret. Tillsätt sedan paprikan och tomaterna och stek ihop någon minut.
  5. Hacka timjan fint och tillsätt tillsammans med en hel kvist rosmarin i pannan.
  6. Tillsätt balsamvinäger, buljongpulver och chili. Låt koka ihop på medelvärme ca 5-10 minuter till en salsa.