Grillat sommarbröd med vilda örter och tomat

2 röster
Grillat sommarbröd med vilda örter och tomat
Foto: TV4

Gör ett vackert bröd med örter, blommor och minitomater. Baka brödet på grillen, det ger en god smak!

Visa mer

Du behöver

  • 20 g jäst (ekologisk)
  • 7 dl vatten, fingervarmt
  • 28 g fint havssalt
  • 1 kg siktat dinkelmjöl
  • 10 röllikablad
  • 10 rödlöksknoppar
  • 3 inlagda vitlöksklyftor
  • 1 dl kallpressade rapsolja
  • 5 minitomater
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Häll upp vatten i en skål och lös upp saltet och jästen.
  2. Tillsätt hälften av mjölet och vispa ihop ordentligt med en visp.
  3. Ta bort vispen, häll i resten av mjölet och blanda med handen tills degen är homogen. Häll över olja och låt det stå i 20 minuter.
  4. Blanda in oljan med handen tills allt är blandat, använd en köksmaskin med degkrok och kör på medelhastighet i ca 4 minuter.
  5. Plocka av bladen på röllikastjälkarna, plocka de rosa blommorna från rödklövern. Hacka både blommorna och vitlöken fint och blanda ner allt i degen. Den här typen av deg kan blandas ganska rejält då man vill att den ska bli riktigt fluffig.
  6. Sätt ett lock på bunken och låt jäsa tills degen är 3 gånger större.
  7. Värm grillen ordentligt - 260-300 grader
  8. Häll degen över ett runt bakplåtspapper och platta ut degen.
  9. Ringla över lite olja och tryck ner tomathalvor med oljade fingrar över hela degen. Har du en spade då kan du flytta degen över lätt till en grillsten eller pizzasten då du har bakplåtspapper under degen.
  10. Baka brödet tills det är fint och gyllenbrunt.
1 november 2018
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...