Grillade kycklingspett med couscous och fetaostkräm

koket.se
Grillade kycklingspett med couscous och fetaostkräm
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Grillade kycklingspett med couscous och fetaostkräm

23 ingredienser

45 min

Ört- och vitlöksmarinerad kyckling grillas på spett och penslas mot slutet av grillningen med lite sirap - det ger dem den där goda sötman och härligt klibbiga ytan. Till spetten bjuds en örtig couscous och en fetaostkräm.

Se Filip Poon laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 800 g kycklinglårfilé
  • träspett, blötlagda
  • 1 citron, halverad

Marinad

  • 4 klyftor vitlök, finriven
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk torkad timjan
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk japansk soja
  • salt
  • peppar

Glaze

  • 0,5 dl sirap (eller honung)
  • 2 msk vatten, varmt

Couscous

  • 4 dl couscous
  • 1 gurka
  • 0,5 dl färsk bladpersilja
  • 0,5 dl färsk mynta
  • 3 msk olivolja

Fetaostkräm

  • 100 g fetaost
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 2 klyftor vitlök, finriven
  • 50 g smör
  • 1 msk paprikapulver
  • salt

Gör så här

Grillade kycklingspett

  1. Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Skär kycklingen i bitar i lagom stora bitar för att trä upp på grillspett. Blanda kycklingen med marinaden. Låt stå minst 30 minuter, gärna över natten.
  2. Trä sedan kycklingen på grillspett (använder du dig av trägrillspett så se till att lägga dem i blöt 30 minuter innan du trär på kycklingen).
  3. Börja med att grilla spetten över direkt värme, flytta efter en stund över dem till indirekt värme. Lägg på citronhalvorna med snittytan ner.
  4. Pensla sirapsglazen på spetten och låt gå klart.

Couscous

  1. Tillaga couscousen enligt anvisning på förpackningen.
  2. Finhacka gurkan, persilja och mynta.
  3. Blanda olivoljan och det hackade med couscousen. Smaka av med salt.

Fetaostkräm med rött smör

  1. Smula fetaosten.
  2. Blanda yoghurt med salt, fetaost och riven vitlök.
  3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme och gå i med paprikapulver. Låt stå ca 1 minut, vispa under tiden för att förhindra att pulvret bränns.
  4. Häll sedan det röda smöret över fetaostkrämen.

Servering

  1. Bjud de grillade spetten med couscous och fetaostkräm.