Grillad tomatkräm med mozzarella och brödchips

0 röster
30 min
4
grillad tomatkram med mozzarella och brödchips
Foto: Charlie Drevstam

Receptet är ur boken 

Grönsaker A-Ö 

av Paul Svensson, Bonnier Fakta

Grönsaker A-Ö

Lyxig och smakrik förrätt med få ingredienser. En grillad tomatkräm sätter basen i denna underbara förrätt som serveras med mozzarella och brödchips! 

30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 10 tomater
  • 1 gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 40 tomater (små, av olika sorter)
  • 0,5-1 dl olja (kallrökt)
  • 2 skiva vitt surdegsbröd
  • 2 msk sherryvinäger
  • 1 kruka libbsticka, strimlade blad
  • 2 mozzarellaostar, à ca 125 g
  • 2 dl vispgrädde
  • olivolja
  • salt
  • malen svartpeppar

Brödchips

  • 2 skiva vitt surdegsbröd

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader, varmluft.
  2. Ugnsbaka de större tomaterna på en smord plåt tills de är lätt svedda och mjuka, i cirka 20 minuter. Skala lök och vitlök och finhacka båda. Koka ihop tomater, lök och vitlök i en kastrull.
  3. Grilla eller rosta brödet. Riv det i bitar och mixa med tomaterna. Smaksätt med kallrökt olja, vinäger, salt och peppar.
  4. Skär småtomaterna i bitar, lägg dem i en skål och salta och peppra. Toppa med libbsticka (spara lite till garnering).
  5. Bryt mozzarellan i bitar och smaka av med olja, salt och peppar. Vispa grädden lätt och smaka av med salt.
  6. Brödchipsen gör du av några mycket tunna skivor surdegsbröd som du ringlar olivolja över och rostar på 150 graders ugnsvärme i 10–15 minuter.
  7. Servera den varma tomatkrämen med tomater, mozzarella, grädde och brödchips. Toppa till sist med några blad libbsticka.
21 april 2020