Grillad röding med tillbehör

NYHET
Grillad röding med tillbehör
Foto: TV4
Ludwig Tjörnemo profilbild
Ludwig Tjörnemo profilbild

Grillad röding med tillbehör

28 ingredienser

1 h

Grilld röding med kokt potatis, brynt smör, örtkräm och getostsås är en rätt fylld av somriga smaker. Perfekt att bjuda på i helgen eller under semestern.

Ingredienser

portioner

Röding

  • 1 röding [ca 500 g]
  • salt
  • citron
  • 50 g smör
  • blandade örter

Spetskål

  • 1 spetskål
  • 1 purjolök
  • smör
  • olja
  • gräslök
  • getost

Potatis

  • 200 g färskpotatis
  • 50 g smör, brynt
  • 200 g broccoli
  • hårdost (lagrad, guldklimp)
  • 20 g solroskärnor
  • salt
  • peppar

Getostsås

  • 4 grillade paprikor
  • 50 g getost
  • 0,5 dl olja
  • salt
  • vinäger
  • svartpeppar

Örtkräm

  • 2 dl crème fraîche
  • 20 g blandade örter (t.ex. gräslök eller dill)
  • 2 msk olja
  • salt

Gör så här

Röding

  1. Salta fisken och skiva citronen.
  2. Lägg fisken med citronskivorna, örterna och en klick smör i ett foliepaket.
  3. Grilla ca 4 minuter på varje sida eller till en kärntemperatur på 35 grader.

Spetskål

  1. Grilla spetskålen och purjolöken hårt (nästan svart).
  2. Skala av ett lager av både kålen och löken. Skiva dem sedan i mindre bitar.
  3. Ringla på olivolja och strö över rikligt med flingsalt.
  4. Smula över getosten och toppa med örter och svartpeppar.

Potatis

  1. Koka potatisen med brynt smör, vatten och salt tills de är mjuka.
  2. Grilla broccolin tills den har fått fin färg.
  3. Blanda potatisen med broccolin på ett fat och toppa med riven ost samt rostade solroskärnor.

Getostsås

  1. Skär paprikan i mindre bitar.
  2. Mät upp alla ingredienser i en smal skål och mixa med en stavmixer.
  3. Smaka av med salt, vinäger och peppar.

Örtkräm

  1. Mixa örterna med lite olja.
  2. Vänd sedan ner örtoljan i crème fraîche och smaka av med salt.

Servering

  1. Servera rödingen med alla tillbehör.