Grillad makrill med rökig tångsmak, nypotatis, pickles, vresros och ramslöksaioli

Grillad makrill med rökig tångsmak, nypotatis, pickles, vresros och ramslöksaioli
Foto: TV4
Katja Palmdahl
Katja Palmdahl

Grillad makrill med rökig tångsmak, nypotatis, pickles, vresros och ramslöksaioli

Av: Katja Palmdahl

Från: Kockarnas kamp

23 ingredienser

En försommartallrik med smak av Västkusten! Godast är det med nygrillat, så preppa gärna tillbehören och grilla makrillen sist eller kör en snabbvariant och köp en god varmrökt makrill.

Ingredienser

portioner

Grillad makrill

  • 400 g makrillfilé
  • 2 tsk tångsalt eller havssalt
  • torkad blåstång

Ramslöksaioli

  • 1 äggula
  • 2 ostron
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk champagnevinäger
  • 2-2,5 dl rapsolja
  • 10-15 blad ramslök (eller 2-3 msk hackad gräslök)
  • salt
  • svartpeppar
  • chilipeppar, torkad (en nypa)

Picklade grönsaker

  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk vatten
  • 4-6 gulbetor (små i storleken, kokta och skurna i bitar)
  • 1 inlagd gurka, i bitar (delikatessgurka)
  • 4 rädisor, tunt skivade

Prästostflarn

  • 1 dl lagrad ost, fint riven (prästost)

Tillbehör

  • färskpotatis, små nykokta
  • smör, brynt
  • färsk dill
  • havssallat, i ”bitar” (en grönalg som ger en fin smak av havet)
  • vresrosor, blad
  • ramslök, blommorna

Gör så här

Grillad makrill

  1. Snabbrimma makrillen i tångsaltet i ca 20 minuter.
  2. Skölj bort saltet och torka filerna. Lägg dem på en riktigt het grill, ca 300 grader. Släng ner blåstången som hastigt sköljts. Lägg på locket, detta tar bara ett par 4 minuter.
  3. Krydda sedan med salt och nymalen svartpeppar.

Ramslöksaioli

  1. Lägg alla ingredienser i ett högt glas och mixa ihop till en krämig majonnäs med mixerstav. Smaka av härligheten och krydda ev upp den lite till.

Picklade grönsaker

  1. Rör ihop ättika, socker och vatten till lagen löst sig. Lägg ner gulbetor som gärna får ligga i lagen länge. Lägg undan lite lag och vänd ner gurka och rädisor strax innan servering så att de behåller sin fräschör.

Prästostflarn

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Lägg ut osten tunt på ett bakplåtspapper och grädda gyllene, ca 6-8 minuter. Låt kallna och bryt i bitar. Lägg på torrt papper till servering.

Servering

  1. Vänd potatisen i brynt smör och dill. Fördela ingredienserna på tallrikar och toppa gärna med lite extra brynt smör. Dekorera med blommor och kanske en nypa extra havssalt