En försommartallrik med smak av Västkusten! Godast är det med nygrillat, så preppa gärna tillbehören och grilla makrillen sist eller kör en snabbvariant och köp en god varmrökt makrill.
4-6 gulbetor (små i storleken, kokta och skurna i bitar)
1 inlagd gurka, i bitar (delikatessgurka)
4 rädisor, tunt skivade
Prästostflarn
1 dl lagrad ost, fint riven (prästost)
Tillbehör
färskpotatis, små nykokta
smör, brynt
färsk dill
havssallat, i ”bitar” (en grönalg som ger en fin smak av havet)
vresrosor, blad
ramslök, blommorna
Gör så här
Grillad makrill
Snabbrimma makrillen i tångsaltet i ca 20 minuter.
Skölj bort saltet och torka filerna. Lägg dem på en riktigt het grill, ca 300 grader. Släng ner blåstången som hastigt sköljts. Lägg på locket, detta tar bara ett par 4 minuter.
Krydda sedan med salt och nymalen svartpeppar.
Ramslöksaioli
Lägg alla ingredienser i ett högt glas och mixa ihop till en krämig majonnäs med mixerstav. Smaka av härligheten och krydda ev upp den lite till.
Picklade grönsaker
Rör ihop ättika, socker och vatten till lagen löst sig. Lägg ner gulbetor som gärna får ligga i lagen länge. Lägg undan lite lag och vänd ner gurka och rädisor strax innan servering så att de behåller sin fräschör.
Prästostflarn
Sätt ugnen på 180 grader. Lägg ut osten tunt på ett bakplåtspapper och grädda gyllene, ca 6-8 minuter. Låt kallna och bryt i bitar. Lägg på torrt papper till servering.
Servering
Vänd potatisen i brynt smör och dill. Fördela ingredienserna på tallrikar och toppa gärna med lite extra brynt smör. Dekorera med blommor och kanske en nypa extra havssalt