Grillad makrill med färskpotatissallad

Grillad makrill med färskpotatissallad
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Grillad makrill med färskpotatissallad

22 ingredienser

30 m

Förgyll helgen med grillad makrill som du serverar med färskpotatissallad, shiso, sparris och jalapeñomajonnäs.

Ingredienser

portioner

Makrill

  • 4 makrillar
  • 2 dl soja
  • 2 dl mirin
  • 1 dl sake
  • 2 msk strösocker
  • 1 citron

Färskpotatissallad

  • ca 400 g färskpotatis
  • 1 citron
  • salt
  • 2 msk shisoblad, strimlad (eller mynta)
  • 1 knippe rädisa
  • 1 knippe grön sparris
  • 8 röda steklökar
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja

Jalapeñomajonnäs

  • 0,5 l matolja
  • 6 jalapeños
  • 2 msk spenat
  • 3 äggulor
  • vinäger
  • salt
  • peppar

Gör så här

Makrill

  1. Filéa fisken.
  2. Koka ihop en glaze av övriga ingredienser.
  3. Grilla fisken ca 3-4 minuter per sida och pensla med glazen då och då.

Färskpotatissallad

  1. Koka potatisen med citron och grovt salt.
  2. Strimla shiso, rädisor och sparris.
  3. Sjud löken några minuter med vinäger.
  4. Blanda samman alla ingredienser och smaka av med olivolja, salt och peppar.

Jalapeñomajonnäs (förbered dagen innan)

  1. Mixa samman olja, jalapeno och spenat och låt stå i en sil över natten.
  2. Vispa sedan ihop den smaksatta oljan med äggulorna till en krämig majonnäs. Smaka av med vinäger, salt och peppar.