Grillad makrill med blommig potatissallad

Grillad makrill med blommig potatissallad
Foto: Tv4

Grillad makrill med blommig potatissallad

Av: Maria - Smögen

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

1 h

Grillad makrill med blommig potatissallad, dillpesto och tångkapris blir en fröjd till huvudrätt.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Grillad makrill

  • 5 makrillar (små)
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 citroner
  • 1 knippe dill
  • 1 msk rapsolja

Dillpesto

  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl solroskärnor, skalade
  • 1 knippe dill (stort knippe)
  • 75 g ost, finriven (t.ex. parmesan eller västerbottensost)
  • citronskal
  • 1,5 dl rapsolja
  • svartpeppar

Blommig potatissallad

  • 1 kg fast potatis
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 3 msk kapris, gärna tångkapris
  • 1 knippe gräslök
  • salt
  • svartpeppar
  • ätbara blommor (efter säsong)

Tångkapris

  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk fänkålsfrö
  • 0,5 rödlök, skivad
  • 2-3 dl knöltångsblåsor (eller blåsor från blåstång)

Gör så här

Grillad makrill

  1. Ta ur makrillarna och skölj dem rena på insidan med kallt vatten. Klipp bort alla fenor. Gnid insidan med salt och vitpeppar. Riv skalet av en citron och spara det till dillpeston.
  2. Skär citronen i klyftor och stoppa en klyfta i varje makrill. Stoppa även in en dillkvist.
  3. Pensla makrillarna på utsidan med rapsolja och lägg dem i ett halster. Grilla i ca 15 -20 minuter.

Dillpesto

  1. Mixa vitlöksklyftan med solrosfrön i en mixer.
  2. Klipp ner dillen och fortsätt mixa.
  3. Riv ner osten och mixa igen.
  4. Tillsätt det rivna citronskalet och häll i lite rapsoljan i taget tills peston får önskad konsistens.

Blommig potatissallad

  1. Dela potatisen i mindre bitar och koka i saltat vatten.
  2. Häll av vattnet när potatisen är klar och låt den svalna lite.
  3. Blanda majonnäs och crème fraîche med lite salt och svartpeppar, vänd sedan ner potatisbitarna. Ställ kallt.
  4. Häll upp potatissalladen på ett fat och strössla över kapris, klippt gräslök och ätliga blommor efter säsong (exempelvis viol, ringblomma, gräslöksblomma eller krasseblomma).

Tångkapris

  1. Blanda en lag av ättikssprit, socker, vatten och salt. Koka upp och låt svalna.
  2. Lägg ner löken och tångblåsorna i lagen. Låt stå i kylen minst ett par dagar.