Grillad majs och sötpotatissoppa

Foto: Tv4
Grillad majs och sötpotatissoppa
20 ingredienser
30 m
Grillad majs och sötpotatissoppa med varma ostfyllda vetetortillas är en härlig förrätt att starta helgen med.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Soppa
- 4 dl majs, fryst
- 2 dl sötpotatis, tärnad
- 1 gul lök, hackad (liten)
- 1 chilifrukt
- 1 klyfta vitlök
- 2 msk olivolja (till grillning i ugn)
- smör (eller olja till stekning)
- 8 dl kycklingbuljong (helst från kokad kyckling)
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1 tsk torkad timjan
- 2 msk färsk koriander, hackad (spara lite till toppning)
- salt
- peppar
- 1 dl kokosmjölk
- 1 msk crème fraîche (till toppning)
Quesadillas
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk olivolja
- 2 dl vatten, varmt
- 1 tsk ost (efter tycke och smak, t.ex. Edamer)
Gör så här
Soppa
- Lägg majs, sötpotatis, gul lök, chilifrukt och vitlöken i en ugnssäker form. Grilla grönsakerna i ugnen på 220 grader i 20 minuter.
- Lägg sedan alla grillade grönsaker i en mixer tillsammans med 4 dl kycklingbuljong och alla kryddor. Mixa slät.
- Smält smör i en gryta, häll i grönsaksmixen och sedan resten av buljongen, salt och peppar. Låt sjuda i 10 minuter på svag värme.
- Blanda i kokosmjölken och stäng av värmen.
- Servera soppan med lite hackad koriander och en klick crème fraiche.
Quesadillas
- Arbeta degen tills den är väl blandad.
- Gör små bollar och lägg under en kökshandduk så att de inte torkar ut under tiden.
- Kavla ut en i taget till ca 15 cm i diameter.
- Stek bröden i en torr stekpanna på medelvärme. Stek i en minut och vänd, stek i en minut till och vänd igen så att de blir färdiggräddade. Upprepa med alla bröden.
- Hyvla några ostskivor och lägg på ena halvan av tortillabröden. Vik dem på mitten så att osten hamnar i mitten. Värm dem på medelvärme tills osten smälter.