Grillad majs med kantareller, vildsvin och lagrad ost


Grillad majs med kantareller, vildsvin och lagrad ost
18 ingredienser
1 h + 3 månander
Kock Andreas Landén och Oskar Gunnarsson bjuder här på ett recept med vilda smaker från naturen! För vad sägs om björkvedsgrillad majs med kantareller, halmrökt smörsås, lagrad ost och lufttorkad vildsvinsrygg? En riktigt festlig rätt att förgylla helgen med säger vi!
Se Andreas Landén laga receptet

Ingredienser
Grillad majs
- 3 majskolvar, med blast
- salt
- smör
Rökt smörsås
- 2 dl smör, rökt
- 2 dl grädde
- salt
- vinäger
Wrångebäcksost
- 50 g ost (lagrad Wrångebäcksost, 12 månader)
Kantareller
- 200 g kantareller, rensade (små)
- smör
- salt
Lufttorkad vildsvinsrygg (eller färdig chark)
- 1 kg vildsvin (vildsvinsrygg)
- 26 g salt (nitritsalt)
- 1 klyfta vitlök
- 5 g fänkålsfrö, rostade
Servering
- ätbara blommor
- blandade örter
- färsk oregano
Gör så här
Grillad majs
- Grilla majskolvarna på grillen tills de är helt svarta. Lägg sedan över dem på en plåt för att svalna.
- Skala majsen och skär av kornen från kolven.
- Smaka av majsen med salt och smör vid servering.
Rökt smörsås
- Dela smöret i kuber och lägg i en vid kastrull.
- Ställ en mindre kastrull (eller en rostfri bunke) fylld med hö mitten av den vida kastrullen med smöret. Tänd eld på höet och lägg på locket. Upprepa tills smöret har en god röksmak.
- Värm grädde i kastrull och mixa succesivt ner smöret, smaka av med salt och vinäger
Wrångebäcksost
- Riv osten över hela rätten vid servering.
Kantareller
- Stek kantarellerna på medelvärme i smör och smaka av med salt.
Lufttorkad vildsvinsrygg
- Putsa ryggen fri från senor.
- Gnid in köttet i salt, riven vitlök och rostade fänkålsfrön så det är jämnt fördelat.
- Lägg köttet i en vacuumpåse (eller en tätslutande påse) och låt ligga i kylen i 2 veckor.
- Ta fram köttet och torka av överflödig vätska. Häng i kyl med 75% luftfuktighet och 12 grader tills det har tappat 35% i vikt, det tar ca 3 månader.
- Skiva tunt vid servering.
Servering
- Skölj och plocka blad från blommorna och örterna innan servering.