Grillad majs med kantareller, vildsvin och lagrad ost

koket.se
Grillad majs med kantareller, vildsvin och lagrad ost

Grillad majs med kantareller, vildsvin och lagrad ost

18 ingredienser

1 h + 3 månander

Kock Andreas Landén och Oskar Gunnarsson bjuder här på ett recept med vilda smaker från naturen! För vad sägs om björkvedsgrillad majs med kantareller, halmrökt smörsås, lagrad ost och lufttorkad vildsvinsrygg? En riktigt festlig rätt att förgylla helgen med säger vi!

Se Andreas Landén laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner

Grillad majs

  • 3 majskolvar, med blast
  • salt
  • smör

Rökt smörsås

  • 2 dl smör, rökt
  • 2 dl grädde
  • salt
  • vinäger

Wrångebäcksost

  • 50 g ost (lagrad Wrångebäcksost, 12 månader)

Kantareller

  • 200 g kantareller, rensade (små)
  • smör
  • salt

Lufttorkad vildsvinsrygg (eller färdig chark)

  • 1 kg vildsvin (vildsvinsrygg)
  • 26 g salt (nitritsalt)
  • 1 klyfta vitlök
  • 5 g fänkålsfrö, rostade

Servering

  • ätbara blommor
  • blandade örter
  • färsk oregano

Gör så här

  1. Grillad majs
    Grilla majskolvarna på grillen tills de är helt svarta. Lägg sedan över dem på en plåt för att svalna.
  2. Skala majsen och skär av kornen från kolven.
  3. Smaka av majsen med salt och smör vid servering.
  4. Rökt smörsås
    Dela smöret i kuber och lägg i en vid kastrull.
  5. Ställ en mindre kastrull (eller en rostfri bunke) fylld med hö mitten av den vida kastrullen med smöret. Tänd eld på höet och lägg på locket. Upprepa tills smöret har en god röksmak.
  6. Värm grädde i kastrull och mixa succesivt ner smöret, smaka av med salt och vinäger
  7. Wrångebäcksost
    Riv osten över hela rätten vid servering.
  8. Kantareller
    Stek kantarellerna på medelvärme i smör och smaka av med salt.
  9. Lufttorkad vildsvinsrygg
    Putsa ryggen fri från senor.
  10. Gnid in köttet i salt, riven vitlök och rostade fänkålsfrön så det är jämnt fördelat.
  11. Lägg köttet i en vacuumpåse (eller en tätslutande påse) och låt ligga i kylen i 2 veckor.
  12. Ta fram köttet och torka av överflödig vätska. Häng i kyl med 75% luftfuktighet och 12 grader tills det har tappat 35% i vikt, det tar ca 3 månader.
  13. Skiva tunt vid servering.
  14. Servering
    Skölj och plocka blad från blommorna och örterna innan servering.