• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Grillad lax med salsa verde och potatis

30 röster
45 m
4
Grillad lax med salsa verde och potatis
45 m
4
4 portioner

Du behöver

Salsa verde

  • 2 skiva vitt bröd, dagsgammalt
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 120 g persilja, slätbladig [ca 2 buntar]
  • 2 klyfta vitlök
  • 2 äggulor, kokta
  • 2 msk kapris
  • 5 sardellfiléer
  • 1,5 dl olivolja

Lax, potatis och tomater

  • 800 g färskpotatis
  • 700 g laxsida
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • 2 citroner, ekologiska
  • 250 g sparris
  • 4 tomater, väl mogna

Gör så här

  1. Ta ut inkråmet från brödet och ägg i en hög cylinderbunke eller stor mortel. Stänk över vinägern.
  2. Plocka persiljan, riv vitlöken och lägg i bunken tillsammans med kokta äggulor, kapris, sardeller samt olivolja. Kör med stavmixer eller mortla till en slät tjock sås.
  3. Koka eller grilla potatisen.
  4. Pensla laxen med olivolja. Salta och peppra och lägg i ett halster. Dela citronerna på mitten. Grilla lax, citroner till laxen är ca 48 grader innertemperatur.
  5. Ringla olivolja över sparris samt tomat och grilla även dessa under några minuter.
  6. Lägg upp laxen på ett fat och pressa den grillade citronen över. Servera med den goda salsa verden, potatis, sparris och tomater!
6 augusti 2016