• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Grillad lax med brynt hollandaise och fänkålssallad

Grillad lax med brynt hollandaise och fänkålssallad
Foto: TV4
Maria Manning
Maria Manning

Grillad lax med brynt hollandaise och fänkålssallad

8 steg att laga

16 ingredienser

60 min

Grillad lax och sparris ackompanjeras av en brynt smör hollandaise och krispig fänkålssallad i denna lyxiga middagsrätt. 

Ingredienser

4 portioner

Lax

  • laxfilé, gärna med skinn (4 à 150 g)
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Sparris

  • 400 g grön sparris
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Fänkålssallad

  • 1 fänkål
  • 1 dl dill, hackad
  • 0,5 citron, saft och rivet skal
  • salt

Hollandaise

  • 200 g smör
  • 2 äggulor
  • 0,5 citron, saft och rivet skal
  • salt

Gör så här

  1. Hollandaise
    Bryn smöret och låt det svalna något. Vispa äggulor och citron skummigt i en liten kastrull. Värm skummet försiktigt på låg värme under konstant vispning. Ta bort kastrullen från värmen när skummet tjocknar. Tillsätt det brynta smöret i en tunn stråle under hård vispning. Börja med en liten mängd. Smaka av med salt och eventuellt lite mer citronsaft.
  2. Fänkålssallad
    Skiva fänkålen tunt på mandolin, lägg i isvatten för extra krispighet en halvtimme.
  3. Ta upp och låt vattnet rinna av fänkålen på hushållspapper. Blanda fänkålen med citronsaft, citronskal, dill och salt.
  4. Lax
  5. Gnid in laxen med salt, peppar och olivolja. Grilla i en grillpanna ett par minuter på varje sida. Låt skinnet bli krispigt. Men laxen får gärna ha lite glans inuti.
  6. Sparris
  7. Gnid in sparrisen med olivolja och salt. Grilla även sparrisen i grillpannan så att den får fin färg. Men inte för länge då den ska ha kvar sin krispighet.
  8. Servera grillad lax med grillad sparris, hollandaisesås och fänkålsalladen.