Grillad lax med brynt hollandaise och fänkålssallad

Grillad lax med brynt hollandaise och fänkålssallad
Foto: TV4
Maria Manning
Maria Manning

Grillad lax med brynt hollandaise och fänkålssallad

Av: Maria Manning

Från: Efter stängning

16 ingredienser

60 min

Grillad lax och sparris ackompanjeras av en brynt smör hollandaise och krispig fänkålssallad i denna lyxiga middagsrätt.

Ingredienser

portioner

Lax

  • laxfilé, gärna med skinn (4 à 150 g)
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Sparris

  • 400 g grön sparris
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Fänkålssallad

  • 1 fänkål
  • 1 dl dill, hackad
  • 0,5 citron, saft och rivet skal
  • salt

Hollandaise

  • 200 g smör
  • 2 äggulor
  • 0,5 citron, saft och rivet skal
  • salt

Gör så här

Hollandaise

  1. Bryn smöret och låt det svalna något. Vispa äggulor och citron skummigt i en liten kastrull. Värm skummet försiktigt på låg värme under konstant vispning. Ta bort kastrullen från värmen när skummet tjocknar. Tillsätt det brynta smöret i en tunn stråle under hård vispning. Börja med en liten mängd. Smaka av med salt och eventuellt lite mer citronsaft.

Fänkålssallad

  1. Skiva fänkålen tunt på mandolin, lägg i isvatten för extra krispighet en halvtimme.
  2. Ta upp och låt vattnet rinna av fänkålen på hushållspapper. Blanda fänkålen med citronsaft, citronskal, dill och salt.

Lax#

  1. Gnid in laxen med salt, peppar och olivolja. Grilla i en grillpanna ett par minuter på varje sida. Låt skinnet bli krispigt. Men laxen får gärna ha lite glans inuti.

Sparris#

  1. Gnid in sparrisen med olivolja och salt. Grilla även sparrisen i grillpannan så att den får fin färg. Men inte för länge då den ska ha kvar sin krispighet.
  2. Servera grillad lax med grillad sparris, hollandaisesås och fänkålsalladen.