Grillad lammsadel med bräserad spetskål och getost

8 röster
45 m
4

Mör lammsadel på grillen serveras tillsammans med en smörig spetskål med smak av vitlök och rosmarin. Toppa spetskålen med hård getost, schalottenlök och grillad citron precis innan servering. Det här blir helt fantastiskt gott!

Visa mer
45 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 800 g utskuren lammsadel
  • salt och svartpeppar
  • olivolja
  • 1 spetskålshuvud
  • 2 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 knippe rosmarin
  • 1 knippe persilja
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 180 g gröna oliver med kärna
  • 2 citroner
  • 150 g lagrad hård getost
  • smör och olivolja, till stekning

Gör så här

  1. Bena ur och putsa lammsadeln eller be din slaktare om hjälp . Gnid in köttet med 1-2 msk olivolja, salta och peppra och ställ åt sidan. Tänd upp grillen till en snygg glödbädd innan du grillar köttet.
  2. Lägg lammet på grillen, och se till att hålla lite koll. Innertemperaturen ska bara upp till 55-56 grader. Låt sedan lammet ligga och vila några minuter.
  3. Under tiden lammet ligger på grillen gör du spetskålen. Skölj och dela kålen i klyftor, skala och skiva schalottenlöken. Skala och krossa vitlöken grovt mot skärbrädan. Plocka örterna från stjälkarna.
  4. Ringla ner lite olivolja i en kastrull och sätt på spisen eller grillen. Lägg i kålen, vitlök, rosmarinkvistar, och en bottenskyla av grönsaksbuljong. Salta och peppra och sätt på ett lock. Låt kålen bräsera mjuk och tillsätt eventuellt lite buljong under koktiden om det behövs. Lägg ner oliverna och låt dem bli varma med kålen.
  5. Dela citronen i halvor och grilla citronhalvorna 4-5 minuter på varje sida. Varm citron får en helt annan sötma!
  6. Skiva upp köttet och lägg upp tillsammans med kålen på ett fat, riv fårost över kålen strö över finhackad schalottenlök, persilja och ringla över olivolja. Servera med grillad citron som pressas över.
1 mars 2018

Fler goda recept