Grillad bläckfisk med svart ris och mojo rojo
Grillad bläckfisk med svart ris och mojo rojo
30 ingredienser
1 h
Den här rätten valde Adams mamma ut till Adam när deltagarna skulle laga mat på temat maträtt från en anhörig. En känslosam utmaning som föll väl ut hos juryn.
Ingredienser
Grillad bläckfisk
- 1 bläckfisk
- vitlök
- olivolja
- salt
- citron
Svart ris
- 2 dl svart ris
- olivolja
- vitlök
- citronsaft
- salt
Grillade grönsaker
- 6 snackspaprikor
- 0,5 zucchini
- 2 majskolvar, kokta
- chorizokorv
- malen spiskummin
- cayennepeppar
- paprikapulver
- salt
- citron
- olivolja
- persilja
Mojo rojo
- 3 paprikor
- 1 tomat
- 4 klyftor vitlök
- hönsbuljong
- malen spiskummin
- cayennepeppar
- paprikapulver
- citron
- salt
Gör så här
Grillad bläckfisk
- Ta bort armarna från bläckfisken.
- Koka i välsaltat vatten (som om du kokar pasta) på högsta tryck i en tryckkokare, ca 20-30 minuter.
- Stek i mycket olivolja och 7 krossade vitlöksklyftor i ca 8 minuter till krispigt.
- Grilla sedan armarna på grillen eller i grillpanna i ca 10 minuter. Avsluta med att pressa över citron.
Svart ris
- Koka riset i generöst med vatten enligt anvisning på förpackningen.
- Häll av vattnet och stek riset i olivolja med 2 krossade vitlöksklyftor.
- Smaka av med salt och citronsaft.
Grillade grönsaker
- Dela och kärna ur paprikorna. Skär zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor. Torka av majskolvarna om de är fuktiga.
- Grilla alla grönsaker i ca 15 minuter till de är genommjuka och har fått lite svart färg. Du kan hjälpa till att få grillytan med en gasbrännare.
- Gnid in grönsakerna med olivolja och citronjuice.
- Krydda upp allt med lika delar cayennepeppar, spiskummin och paprikapulver. Smaka av med salt
- Smula innanmätet i chorizon. Stek det hårt i panna.
- Toppa alla grönsaker med persilja och chorizo.
Mojo rojo
- Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
- Grilla bitarna länge tills de är lite svarta och mjuka, du kan hjälpa till att få den brända ytan med en gasbrännare.
- Fräs sedan paprikan i massor med olivolja tillsammans med hackad tomat och hackad vitlök.
- Tillsätt cayennepeppar, spiskummin och paprikapulver, hur mycket är upp till dig men jag gillar extra mycket spiskummin.
- Fräs allt i ca 5 minuter. Tillsätt sedan ca 4 dl hönsbuljong.
- Låt allt koka i ca 10 minuter. Mixa slätt med stavmixer.
- Smaka upp med salt och citronsaft. Justera konsistensen med vatten.