Grillad biff med pepparrotssmör, krossad färskpotatis och picklade senapskorn

POPULÄRT
Grillad biff med pepparrotssmör, krossad färskpotatis och picklade senapskorn
Foto: TV4
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Grillad biff med pepparrotssmör, krossad färskpotatis och picklade senapskorn

14

6 steg att laga

17 ingredienser

40 min

Härlig biffrätt med traditionella tillbehör och smaker som nykokt färskpotatis, ett vispat pepparrotssmör och picklade senapskorn. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Grillad biff

  • 4 skiva biff, utan kappa, à 150 g
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Pepparrotssmör

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 1 dl färsk pepparrot, riven
  • 2 msk dijonsenap
  • 0,5 citron, skalet
  • salt

Picklade senapsfrön

  • 0,5 dl gula senapsfrön
  • 0,5 dl bruna senapsfrön
  • 1 dl ättika
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten

Krossad färskpotatis

  • 600 g färskpotatis, skrubbad

Garnering

  • dill
  • körvel

Gör så här

  1. Picklade senapsfrön
    Börja med att pickla senapsfröna. Koka upp senapsfröna i ca 5 dl vatten, låt koka i ca 30 sekunder. Sila bort vätskan.
  2. Koka upp fröna igen med ättika, socker och vatten. Kyl ner. Låt gärna stå över natten.
  3. Pepparrotssmör
    Mixa ihop smör, pepparrot, dijonsenap och finrivet citronskal. Smaka av med salt. Forma till ett fint ägg vid servering.
  4. Krossad färskpotatis
    Koka potatisen i saltat vatten till den är mjuk.
  5. Grillad biff
    Gnid in köttet med salt, peppar och olivolja. Grilla till perfektion. Använd en digital termometer för att kontrollera innertemperaturen så att du får ditt kött precis så som du vill ha det. Låt vila några minuter före servering.
  6. Lägg upp den kokta potatisen på tallrik. Krossa den lätt, häll på lite av köttsaften från den grillade biffen. Lägg på biffen och toppa med pepparrotssmör och örter.