Grekisk paj i långpanna

POPULÄRT
Grekisk paj i långpanna
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Grekisk paj i långpanna

15

14 ingredienser

50 min

Paj i långpanna, så smart och smidigt! Det som blir över går fint att frysa in i bitar till matlådan.

Ingredienser

portioner6

Pajdeg

  • 6 dl vetemjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 250 g smör
  • 4 msk vatten

Äggstanning

  • 4 dl mjölk
  • 4 ägg
  • salt
  • peppar

Fyllning

  • 300 g körsbärstomater
  • 1 rödlök
  • 0,5 purjolök
  • 200 g fetaost
  • 20 kalamataoliver
  • torkad oregano

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Mixa snabbt ihop vetemjöl, grahamsmjöl och smör i en mixer. Tillsätt vattnet under fortsatt mixning och låt det gå ihop till en deg. Det går också bra att nypa ihop ingredienserna för hand i en bunke.
  2. Tryck degen i en långpanna, låt den gå upp en bit längs med kanterna. Nagga botten med en gaffel. Lägg på ett bakplåtspapper och fyll på med ett lager torkade ärtor, bönor eller ris. Detta gör att pajdegen inte reser sig under gräddningen och att kanterna inte faller ner.
  3. Förgrädda pajskalet i ugnen 10 minuter.
  4. Skala, halvera och skär löken i tunna skivor. Dela tomaterna. Ansa och strimla purjolöken.
  5. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen.
  6. Lägg grönsakerna i det förgräddade pajskalet. Strö över smulad fetaost och oliver. Häll äggstanningen över. Grädda i ugnen 20-25 minuter tills äggstanningen stannat.
  7. Strö gärna över lite torkad oregano precis efter gräddning. Servera med en grönsallad.