Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en stor skål med isvatten. Koka upp en stor gryta vatten.
Blanchera bönorna tills de är ”al dente” 5-6 minuter, plocka upp dem med en hålslev och lägg direkt i isvattnet. När de svalnat helt så sila av och ställ åt sidan.
Smält 2 msk smör i en stor ugnssäker form på spisen, tillsätt löken och fräs i 5 minuter, rör om då och då.
Tillsätt svampen, salta och peppra och stek ytterligare 5 minuter tills svampen tagit färg. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare 1 minut tills det doftar. Häll blandningen över bönorna.
I samma form smälter du nu 4 msk smör. Vispa ner mjölet och fräs under omrörning i 2 minuter.
Vispa ner mjölken, lite i taget, smaksätt med salt och peppar. Låt blandningen sjuda och tjockna under omrörning ca 4 minuter.
Ta av formen från värmen och vänd ner bön/svamp-blandningen.
Grädda i ugnen tills det är varmt och bubblar på ytan.
Toppa med den friterade löken (se recept nedan) och grädda ytterligare 5 minuter.
Friterad schalottenlök
Låt löken ligga i filmjölken 10-30 minuter.
Blanda mjöl, salt och peppar i en stekplåt eller liknande.
Hetta upp oljan i en stor gryta till 180 grader.
Tillsätt löken i mjölblandningen och separera lökskivorna, se till att alla är täckta med mjöl.
Fritera i omgångar tills löken är gyllenbrun, ta upp och låt rinna av på hushållspapper.