Green bean casserole

Green bean casserole
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Green bean casserole

15 ingredienser

40 m

Alla stater i USA är olika och har sina egna specialiteter till jul. Green bean casserole är typiskt för just Utah.

Ingredienser

portioner
  • 450 g haricots verts, trimmade
  • 6 msk smör
  • 1 gul lök, i skivad i halvmånar
  • 225 g champinjoner, skivade
  • salt
  • svartpeppar, nymald
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 40 g vetemjöl
  • 7 dl standardmjölk
  • 3,5 dl friterad schalottenlök (se recept nedan)

Friterad schalottenlök

  • 300 g schalottenlök, tunt skivad
  • 3 dl filmjölk
  • 150 g vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar, nymalen
  • olja (till fritering)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en stor skål med isvatten. Koka upp en stor gryta vatten.
  2. Blanchera bönorna tills de är ”al dente” 5-6 minuter, plocka upp dem med en hålslev och lägg direkt i isvattnet. När de svalnat helt så sila av och ställ åt sidan.
  3. Smält 2 msk smör i en stor ugnssäker form på spisen, tillsätt löken och fräs i 5 minuter, rör om då och då.
  4. Tillsätt svampen, salta och peppra och stek ytterligare 5 minuter tills svampen tagit färg. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare 1 minut tills det doftar. Häll blandningen över bönorna.
  5. I samma form smälter du nu 4 msk smör. Vispa ner mjölet och fräs under omrörning i 2 minuter.
  6. Vispa ner mjölken, lite i taget, smaksätt med salt och peppar. Låt blandningen sjuda och tjockna under omrörning ca 4 minuter.
  7. Ta av formen från värmen och vänd ner bön/svamp-blandningen.
  8. Grädda i ugnen tills det är varmt och bubblar på ytan.
  9. Toppa med den friterade löken (se recept nedan) och grädda ytterligare 5 minuter.

Friterad schalottenlök

  1. Låt löken ligga i filmjölken 10-30 minuter.
  2. Blanda mjöl, salt och peppar i en stekplåt eller liknande.
  3. Hetta upp oljan i en stor gryta till 180 grader.
  4. Tillsätt löken i mjölblandningen och separera lökskivorna, se till att alla är täckta med mjöl.
  5. Fritera i omgångar tills löken är gyllenbrun, ta upp och låt rinna av på hushållspapper.