Gravat älginnanlår med rödingrom och picklade kantareller

POPULÄRT
Gravat älginnanlår med rödingrom och picklade kantareller
Foto: TV4

Gravat älginnanlår med rödingrom och picklade kantareller

18

18 ingredienser

Tunna skivor gravat älginnanlår serveras här tillsammans med rom från röding, picklade kantareller och riven gruyèreost.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.


Ingredienser

portioner4

Älgköttet

  • 400 g innanlår, av älg
  • 3 msk salt
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vitpeppar
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 1 tsk färsk timjan, finhackad
  • 1 tsk enbär, grovt krossade (helst gröna)
  • 1 msk cognac

Pickade kantareller

  • 200 g kantareller
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Rödingrom

  • 2 l vatten
  • 2 dl ättiksprit 12 %
  • rom, från röding hela romsäckar

Till servering

  • gruyèreost, riven
  • färsk timjan
  • grekisk yoghurt

Gör så här

  1. Gravat älgkött
    Skär köttet i 5-6 cm tjocka bitar. Blanda alla ingredienser och gnid in i köttet med blandningen. Lägg i en påse och låt ligga i kylen i 2 dygn, vänd då och då. Torka rent köttet med hushållspapper och frys in.
  2. Picklade kantareller
    Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Ta från värmen och låt svalna. Tillsätt kantarellerna och låt de ligga och dra minst 2 timmar.
  3. Rödingrom
    Häll vatten och ättikssprit i en bunke. Lägg i romsäckarna. Kör med elvispen ca 1–2 minuter, då har det mesta av hinnorna satt sig runt vispen. Skölj, ättiksspriten "tvättar" av äggvitan på romkornen. Häll i rent vatten, kör lite till med vispen, skölj igen. Upprepa detta några gånger tills rommen ser ren ut. Häll sedan rommen i ett durkslag för att rinna av. Ska rommen frysas rekommenderar jag inte att salta den, det är bättre att salta den senare, salta efter smak.
  4. Servering
    Ta ut köttet från frysen cirka en timme före servering, så att det är halvfryst när du skär det. Skär köttet i tunna skivor när det är halvfryst. Använd skärmaskin eller en vass kniv. Lägg upp skivorna på portionstallrikar. Lägg på några picklade svampar, riv över gruyèreost, klicka över rödingrommen och lite grekisk yoghurt. Garnera med små timjanblad.