Grattis Marcus Samuelsson!

Grattis Marcus Samuelsson!

Det finns få kockar som är så aktuella som Marcus Samuelsson just nu! Rykten florerar om att han kommer att bli bästa kock i Vita huset, och i veckan vann han första pris i kategorin "Årets kokbok - alla kategorier" av Måltidsakademien med sin Africa on my mind. Grattis!

Marcus Samuelssons bok Africa on my mind utnämndes nyligen till det prestigefyllda priset "Årets kokbok -alla kategorier" av Måltidsakademien i Grythyttan. Juryns motivering löd: "Med denna hyllning till sin födelsekontinent har Marcus Samuelsson rest runt, vaskat fram en mångfald av specialiteter och skapat egna rätter som i passionerad presentation sprider glädje och samhörighet kring en fortfarande oupptäckt matkultur."

Vi på köket.se gratulerar till framgångarna och firar med att bjuda på några av de bästa recepten ur vinnarboken!

Fler recept av Marcus hittar du här!
Köp vinnarboken Africa on my mind här!

Africa on my mind

Det franska köksinflytandet är markant över hela Afrika, precis som det är i Europa och USA. Tydligast märks förstås detta i de delar av västra Afrika som en gång var franska kolonier. Något av det som förvånade mig mest där var hur vanliga de franska standardtillbehören majonnäs och senap är. Visst kan du köpa färdiggjord senap, men när du väl smakat den här starka och kryddiga hemgjorda versionen lägger du gärna lite tid på att göra din egen. Jag gillar att arbeta med mortel för att få en skön, lite ojämn konsistens, men en mixer fungerar också bara du kör på låg hastighet så att inte alla senapsfröna krossas.
På Aquavit har min filosofi när det gäller att skapa nya rätter alltid varit att ta en nypa skandinaviskt - kanske dill, eller sill, eller någon inläggningsteknik - för att få ett resultat som gillas av de flesta. Nu gör jag likadant med detta panafrikanska recept, som förenar globala smaker som soja med ingredienser som är vanliga över hela kontinenten, som jordnötter och chili. Det är ett utmärkt exempel på hur afrikanska smaker kan blandas in i vardagsmaten.