Marcus Samulesons koesisters
Marcus Samulesons koesisters
13 ingredienser
Bor man i Kapstaden är man med rätta stolt över sina koesisters, munkar som hör till att man äter efter gudstjänsten på söndagarna. I min jakt på perfekta koesisters hamnade jag hemma hos Peter och Marilyn Carelon, ett energiskt sydafrikanskt par som driver en tryckerifirma och en bed and breakfast i hemmet. De hade två koesistersrecept att dela med sig av - ett med söt flätad klenätlik deg och en mörk kryddig munkvariant. Ytterligare en typ, utan kryddor och doppad i söt lag, kallas koeksisters och är vanliga hos afrikander, men jag föll mest för den kryddiga sorten med kanel, ingefära och kardemumma.
Ingredienser
- 6 msk vatten, varmt
- 3 msk strösocker
- 1 förp torrjäst
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 3 äggulor
- 5 msk mjölk
- 2 msk osaltat smör
- 4 msk packat råsocker
- 2 tsk malen kanel
- 1 tsk ingefära
- 1 tsk mald kardemumma, helst nymald
- ca 1 l rapsolja, till fritering
Gör så här
- Rör samman vatten, strösocker och jäst i en degbunke och ställ på varm och dragfri plats tills jästen börjar bubbla, 5-10 minuter.
- Blanda ner mjöl och salt i degvätskan med en stavmixer på låg hastighet. Häll i en äggula i taget och mixa tills smeten är väl blandad mellan varje.
- Sjud upp mjölken med smöret i en liten kastrull, rör om tills smöret smält. Häll långsamt ner den i mjölblandningen medan mixern arbetar.
- När degen är väl genomarbetad täcks bunken med en fuktig trasa och får jäsa till dubbel storlek på varm plats, cirka 40 minuter.
- Tryck ihop degen och vänd upp den på mjölat bakbord. Skär den i 20 bitar, rulla varje bit till en boll och lägg dem i ett lager på en bakplåt.
- Låt jäsa i ytterligare 20 minuter på varm plats.
- Medan degen jäser rörs råsocker, kanel, ingefära och kardemumma ihop i en vid skål.
- Hetta upp ett 7-8 cm djupt lager olja till 175 grader i en djup gryta.
- Arbeta i omgångar och fritera degbollarna gyllende runt om, 3-4 minuter. Lyft upp dem och låt rinna av på hushållspapper.
- Rulla munkarna i kryddblandningen och servera dem varma.