Marcus Samulessons merguezbullar

Marcus Samulessons merguezbullar
Foto: Gediyon Kifle
Marcus Samuelsson
Marcus Samuelsson

Marcus Samulessons merguezbullar

Av: Marcus Samuelsson

Från: Africa on my mind

11 ingredienser

Även om det går att köpa merguezkorv i både Europa och USA förknippar jag dem starkt med ramadan, eftersom många i den muslimska delen av personalen på Aquavit köper den när de ska bryta fastan under den månadslånga religiösa ritualen. Många korvar är ju gjorda av griskött, men merguez kommer från Nordafrika där de stoppas med lamm- eller nötkött för att passa de islamska kostlagarna, och kryddas med den häftiga harissan som ger dem såväl styrka som vackert röd färg. I den här varianten har jag förenklat processen genom att göra merguez i köttbullsform.

Ingredienser

  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 kg lammfärs
  • 225 g kycklingfärs
  • 4 klyftor vitlök, pressade
  • 2 tsk harissa (het nordafrikansk kryddpasta)
  • 2 tsk salt
  • 1,5 msk persilja, hackad
  • 1 msk mynta, hackad
  • 1,25 dl olivolja

Gör så här

  1. Rosta spiskummin, koriander och kajenpeppar i en liten stekpanna tills dofterna stiger, cirka 30 sekunder. Dra stekpannan från värmen och låt svalna.
  2. Blanda de rostade kryddorna med lamm- och kycklingfärs, vitlök, harissa, salt, persilja och mynta i en stor skål. Använd händerna för att få det ordentligt blandat.
  3. Täck och låt vila i kylskåp i 1 timme så att smakerna hinner gifta sig.
  4. Värm ugnen till 175 grader. Rulla golfbollsstora köttbullar med vattensköljda händer, det bör räcka till cirka 24 bullar.
  5. Hetta upp oljan i en stor stekpanna över medelvärme. Stek merguezbullarna, i omgångar om det behövs, tills de är väl brynta runt om. Skaka pannan ofta.
  6. Låt de färdigstekta bullarna rinna av på hushållspaper.
  7. Lägg bullarna i en ugnsfast form och låt dem gå färdigt i ugnen, cirka 10 minuter.