Grattis Erik Hammar - Sveriges mästerkock 2018!

Grattis Erik! Hur känns det att vara Sveriges mästerkock 2018?
Det är ju surrealistiskt och fantastiskt! Och mer än jag vågat hoppats på.

Vad har varit roligast under tävlingen?
Det roligaste har egentligen varit helheten. Bara att få vara med på en så cool och häftig resa som Sveriges Mästerkock. Sen har det såklart varit jätteroligt att få träffa alla de andra deltagarna och få nya vänner.

Vad har varit tuffast?
Det har varit att behöva ladda om hela tiden. Det är en intensiv inspelning och det har varit svårt att hela tiden behöva hitta glöden på nytt, även de gånger den inte finns där.

Vad är du mest stolt över?
Jag är såklart mest stolt över bedriften att jag vann hela tävlingen och att jag pallade med allting.  Sen är jag stolt över min rätt Secreto Iberico som juryn tyckte var lika bra som när Markus lagar den. Det var häftigt!

Eriks Secreto Iberico med mandelpotatispuré, padron och skysås>>

Hur var det att stå i final med Adam?
Adam blev ju min bästa vän i gänget så det var skitkul att stå i final tillsammans. Det blev ingen rivalitet och jag skulle verkligen ha unnat Adam det om han vunnit. Det var skönt att stå där med en kompis och det hade vi lite hoppats på. Men såklart lite vemodigt också.

Berätta lite om din nya kokbok.
Min kokbok heter ”Min franska matresa” där jag kombinerar mat och dryck genom fem olika regioner. Frankrike är lite ”mitt kök” och är enligt mig moderköket till den moderna matlagningen. Jag tänker ofta geografiskt när jag lagar mat och väljer vin, för i varje region finns det en lång historia och en matkultur kring maten och råvarorna. Därför funkar nästan alltid med de lokala vinerna till just den maten. De är genom många år anpassade efter varandra, regionen och miljön. 

Sen känns det kul att kunna visa upp bredden som Frankrike faktiskt har. Det är inte så snobbig matlagning som många föreställer sig utan mycket lantlig bondmat.  

Recept från boken Min franska matresa >>Vad kommer du göra nu?

Nu kommer jag först och främst börja blogga på köket.se! I bloggen får ni helt enkelt följa mig och min matlagning. Det kommer vara allt från vardagsmat till festmåltider, med inslag av små knep och rekommendationer. Mitt mål är att bli en medial matprofil. Jag har sagt upp mig från jobbet och vill fortsätta jobba med matlagningen. Sen är det svårt och säga vad det kommer bli för det här är helt nytt för mig.

Bloggen Mat & vin med Erik Hammar lanseras 5 april 2018.