Gratinerade havskräftor med lagrad ost

Gratinerade havskräftor med lagrad ost
Foto: Louise Johansson
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Gratinerade havskräftor med lagrad ost

10 ingredienser

20 m

Gratinerade havskräftor med ost och krondill passar perfekt att servera på årets kräftskiva.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 dl vispgrädde
  • 150 g ost, riven och vällagrad (t.ex. Präst, Svecia)
  • 2 äggulor
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk honung
  • salt
  • 2 dl rapsolja
  • 2 kg havskräftor
  • 5-7 kvistar krondill
  • 1 citron, rivet skal

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader, gärna med grilleffekt.
  2. Koka upp grädden.
  3. Lägg ost, äggulor, cayennepeppar, honung och salt i en blender eller matberedare.
  4. Häll den varma grädden över och mixa till en slät sås.
  5. Tillsätt oljan lite i taget tills det binder till en krämig majonnäs.
  6. Dela kräftorna på längden och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Bred ett lager ostkräm på varje kräfta.
  7. Gratinera högst upp i ugnen i cirka 3-5 minuter tills de har en fin och gyllene färg.
  8. Klipp blommorna på krondillen och strössla över kräftorna. Riv över citronskal.
  9. Servera gärna ostpaj med kantareller, salladsblad och surdegsbröd till.