Gratinerad svartrot med ost och örter

Gratinerad svartrot med ost och örter
Foto: Siri Barje
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Gratinerad svartrot med ost och örter

11 ingredienser

35 m

Svartrot är en lite okänd råvara, men otroligt god att gratinera och servera som ett vegetariskt alternativ eller som ett tillbehör. I det här receptet gratineras svartroten med vitlök, ost och örter!

Ingredienser

portioner
  • 1 kg svartrot
  • citron, lite
  • 1 msk smör
  • 0,5 kruka timjan
  • 0,5 knippe gräslök
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • salt
  • peppar
  • 2 dl lagrad ost, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala svartrötterna under rinnande vatten och lägg dem direkt i en skål med iskallt vatten och lite citron i. Detta för att förhindra att de mörknar.
  3. Koka sedan i 5 minuter i saltat vatten.
  4. Smörj en form med smöret. Hacka timjan och gräslök.
  5. Blanda ihop grädde, crème fraiche, timjan, pressad vitlök, salt och peppar.
  6. Lägg svartrötterna i formen och häll på gräddblandningen. Strö över den rivna osten och gratinera i ca 10 minuter tills osten har fått fin färg.
  7. Strö över gräslöken och servera!