Gratinerad rotselleri med ljunghonung och vildäppelkompott

Gratinerad rotselleri med ljunghonung och vildäppelkompott
Foto: TV4

Gratinerad rotselleri med ljunghonung och vildäppelkompott

Av: Ann - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

1h 30m

Rotselleri, med smak av ljunghonung, serveras med krämigt mandelpotatismos, vildäppelkompott och ätbart grönt från skogen.

Dryck:

Vitt, ekologiskt vin - Chardonnay

Vatten med ekologisk gurka

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ljunghonungsgratinerad rotselleri

  • 2 rotselleri, mellanstora
  • rapsolja, till ugnsformen
  • olja, några droppar
  • himalayasalt, smaka av
  • ljunghonung, sparsamt runt kanterna på sellerikotletten
  • 8-10 tranbär

Mandelpotatismos

  • 30 mandelpotatisar
  • himalayasalt
  • ca 25 g smör
  • 1-1,5 dl mandeldryck
  • 1,5-2 krm vitpeppar

Vildäppelkompott

  • 20 vildäpplen
  • potatismjöl, se paketet för redning
  • vatten, se paketet för redning
  • honung, valfritt

Garnering

  • tallskott
  • ängssyra
  • körsbärstomater
  • 1 msk granatäpplegelé
  • 2 tsk lingonpulver [ca 0,5 tsk per/person]

Gör så här

Ljunghonungsgratinerad rotselleri

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Skala rotsellerin och skär upp den i kotlettskivor, ca 1,5 cm tjocka.
  3. Häll sedan rapsolja i en ugnsfast form, placera ut kotletterna. Häll lite olja till på dem och eventuellt lite himalayasalt.
  4. Tillaga i ugn i ca 40 minuter, tillagningstiden kan variera något beroende på ugn och hur fast man vill ha sina kotletter. Känn efter med provsticka efter ca 30 minuter.

Mandelpotatismos

  1. Skala potatisarna.
  2. Låt koka med en nypa himalayasalt i ca 20 min.
  3. Häll av vattnet och lägg potatisarna i en bunke. Pressa potatisarna i en potatispressare, lägg massan i kastrullen igen.
  4. Tillsätt smöret och din mandelmjölk. Rör runt tills du har ett riktigt härligt mos. Krydda med lite vitpeppar.

Vildäppelkompott

  1. Skala, kärna ur och dela äpplena.
  2. Mixa med stavmixer. Lägg i kastrull och låt koka ihop till en slät gröt.
  3. Tillsätt redning av potatismjöl, se förpacking, för att få den lite stabilare.
  4. Smaka av. Om den är alldeles för syrlig tillsätt lite honung.

Servering

  1. Placera tallskott och ängssyra på tallriken.
  2. Applicera sparsamt med ljunghonung runt kanterna på den rykande, heta rotsellerin, lägg upp på tallrik. Strö på lite av de finhackade tranbären (spara lite finhackade tranbär till desserten).
  3. Häll på lite sky från ugnsformen och servera med mandelpotatismos, vildäppelkompott, fina höstfärgade körsbärstomater och lite granatäpplegelé.
  4. Som avslutning, pudra lite lingonpulver över rätten.