Gratinerad gnocchi med tomatsås, Paolo Robertos recept

45 m
4
Spela video Gratinerad gnocchi med tomatsås, Paolo Robertos recept
Foto: TV4
45 m
4

Du behöver

  • 800 g färsk potatisgnocchi
  • 12 sardeller
  • ca 1-1,25 kg cocktailtomater eller körsbärstomater
  • 0,5 dl olivolja
  • 50 g smör
  • 3 hela klyftor vitlök
  • 1 liten torkad chili (peperoncino)
  • 125 g urkärnade svarta oliver
  • 1-2 msk kapris
  • 2 basilikastjälkar
  • 1 dl vitt vin
  • ev. salt
  • 500 g mozzarella, skuren eller riven i små bitar
  • färskriven parmesanost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull.
  2. Finhacka sardellerna, skölj och dela tomaterna i halvor. Värm olivoljan i en stor kastrull, tillsätt smör och låt det smälta. Lägg i sardeller, vitlöksklyftor och chili, låt dem fräsa försiktigt i ca 5 minuter. Ta upp chilin efter 2-3 minuter.
  3. Tillsätt tomater, oliver, kapris, basilika och lite vin. Låt såsen puttra på svag värme i ca 15-20 minuter. Rör om då och då, men var försiktigt så att så många tomater som möjligt behåller sin form som halvor. Smaka av och salta lite om det behövs. Ta upp vitlöksklyftorna.
  4. Skeda över lite av tomatsåsen i botten på en ugnsform.
  5. Lägg ner gnocchin i kokvattnet ca 2-3 minuter innan tomatsåsen är klar. Koka dem i någon minut, lite kortare än anvisningen på paketet, då de kommer fortsätta tillagas i ugnen.
  6. Ta upp gnocchin, med en hålslev, och låt den rinna av. Lägg sedan över den i en ugnsformen. Tillsätt resten av tomatsåsen och strö över mozzarella-bitarna och parmesanost. Sätt in i ugnen och gratinera gnocchin i ca 10 minuter.
Kommentera receptet

Fler goda recept