Gratinerad gnocchi med tomatsås, Paolo Robertos recept

22 röster
45 m
4
Gratinerad gnocchi med tomatsås, Paolo Robertos recept
Foto: TV4

En riktigt god och mustig gratäng med gnocchi, hemkokt tomatsås, mozzarella och parmesanost. Mums!

Visa mer
45 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 800 g färsk potatisgnocchi
  • 12 sardellfiléer
  • ca 1-1,25 kg körsbärstomater (eller körsbärstomater)
  • 0,5 dl olivolja
  • 50 g smör
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 liten torkad chilifrukt (peperoncino)
  • 125 g svarta oliver utan kärnor
  • 1-2 msk kapris
  • 2 basilikastjälkar
  • 1 dl vitt vin
  • ev salt
  • 500 g mozzarellaost, skuren (eller riven i små bitar)
  • parmesanost, färskriven
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull.
  2. Finhacka sardellerna, skölj och dela tomaterna i halvor. Värm olivoljan i en stor kastrull, tillsätt smör och låt det smälta. Lägg i sardeller, vitlöksklyftor och chili, låt dem fräsa försiktigt i ca 5 minuter. Ta upp chilin efter 2-3 minuter.
  3. Tillsätt tomater, oliver, kapris, basilika och lite vin. Låt såsen puttra på svag värme i ca 15-20 minuter. Rör om då och då, men var försiktigt så att så många tomater som möjligt behåller sin form som halvor. Smaka av och salta lite om det behövs. Ta upp vitlöksklyftorna.
  4. Skeda över lite av tomatsåsen i botten på en ugnsform.
  5. Lägg ner gnocchin i kokvattnet ca 2-3 minuter innan tomatsåsen är klar. Koka dem i någon minut, lite kortare än anvisningen på paketet, då de kommer fortsätta tillagas i ugnen.
  6. Ta upp gnocchin, med en hålslev, och låt den rinna av. Lägg sedan över den i en ugnsformen. Tillsätt resten av tomatsåsen och strö över mozzarella-bitarna och parmesanost. Sätt in i ugnen och gratinera gnocchin i ca 10 minuter.

laddar fler recept...

Laddar fler recept...