Gratinerad fläskfilé med ädelostsås
Gratinerad fläskfilé med ädelostsås
17 ingredienser
45 min
Festlig och lättlagad rätt med stekt fläskfilé som gratineras i ugn tillsammans med en god ädelostsås. Den krämiga fläskfilégratängen bjuds med stekt rött ris som vänts runt med rostad palsternacka och päron.
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
Fläskfilé i ädelostsås
- 500 g fläskfilé
- 150 g färsk spenat
- 1 msk fänkålsfrö
- 30 g smör
- 3 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 30 g smör
- 3 msk vetemjöl
- 100 g ädelost
- rapsolja, till stekning
- salt
Rött ris med palsternacka och päron
- 4 port rött ris
- 500 g palsternacka, skrubbade
- 3 päron, fasta
- 3 msk honung
- 1 citron, juice och skalen rivna
- 1 kruka persilja
Gör så här
- Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
- Putsa och skär fläskfilén i skivor.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skrubba och skär palsternackan i 1-2 cm stora tärningar. Lägg i en ugnsform och vänd runt med lite olja. Salta och peppra. Rosta i ugnen 20-25 minuter.
- Stek spenaten i lite rapsolja i en stekpanna så den sjunker ihop och mjuknar. Salta och lägg över spenaten i en ugnssäker form.
- Stöt fänkålen i en mortel. Krydda fläskfilén med den mortlade fänkålen.
- Värm smör och olja i en stekpanna. Stek köttet i pannan så att det får en fin yta på bägge sidor.
- Lägg över köttet i ugnsformen och gör sedan såsen som skall slås på.
- Smält smöret i en kastrull. Pudra på mjöl, ha på låg värme och vispa runt. Tillsätt grädde och mjölk pö om pö, vispa hela tiden tills såsen tjocknar och kokar upp. Sänk värmen, bryt osten i bitar och vispa tills såsen är jämn och len. Smaka av.
- Ta ut palsternackan och höj ugnsvärmen till 215 grader.
- Häll såsen över köttet. Gratinera i ugnen ca 15 minuter.
- Stek det kokta röda riset i lite olja i en stekpanna tillsammans med den ugnsrostade palsternackan.
- Tärna päronen och tillsätt till riset tillsammans med citronskal, citronsaft och honung.
- Lägg upp riset med den gratinerade fläskfilén. Garnera med hackad persilja.