Gratinerad fläskfilé med ädelostsås

POPULÄRT
koket.se
Gratinerad fläskfilé med ädelostsås
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Gratinerad fläskfilé med ädelostsås

17 ingredienser

45 min

Festlig och lättlagad rätt med stekt fläskfilé som gratineras i ugn tillsammans med en god ädelostsås. Den krämiga fläskfilégratängen bjuds med stekt rött ris som vänts runt med rostad palsternacka och päron.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fläskfilé i ädelostsås

  • 500 g fläskfilé
  • 150 g färsk spenat
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 30 g smör
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 30 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 100 g ädelost
  • rapsolja, till stekning
  • salt

Rött ris med palsternacka och päron

  • 4 port rött ris
  • 500 g palsternacka, skrubbade
  • 3 päron, fasta
  • 3 msk honung
  • 1 citron, juice och skalen rivna
  • 1 kruka persilja

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Putsa och skär fläskfilén i skivor.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Skrubba och skär palsternackan i 1-2 cm stora tärningar. Lägg i en ugnsform och vänd runt med lite olja. Salta och peppra. Rosta i ugnen 20-25 minuter.
  5. Stek spenaten i lite rapsolja i en stekpanna så den sjunker ihop och mjuknar. Salta och lägg över spenaten i en ugnssäker form.
  6. Stöt fänkålen i en mortel. Krydda fläskfilén med den mortlade fänkålen.
  7. Värm smör och olja i en stekpanna. Stek köttet i pannan så att det får en fin yta på bägge sidor.
  8. Lägg över köttet i ugnsformen och gör sedan såsen som skall slås på.
  9. Smält smöret i en kastrull. Pudra på mjöl, ha på låg värme och vispa runt. Tillsätt grädde och mjölk pö om pö, vispa hela tiden tills såsen tjocknar och kokar upp. Sänk värmen, bryt osten i bitar och vispa tills såsen är jämn och len. Smaka av.
  10. Ta ut palsternackan och höj ugnsvärmen till 215 grader.
  11. Häll såsen över köttet. Gratinera i ugnen ca 15 minuter.
  12. Stek det kokta röda riset i lite olja i en stekpanna tillsammans med den ugnsrostade palsternackan.
  13. Tärna päronen och tillsätt till riset tillsammans med citronskal, citronsaft och honung.
  14. Lägg upp riset med den gratinerade fläskfilén. Garnera med hackad persilja.