Festlig och lättlagad rätt med stekt fläskfilé som gratineras i ugn tillsammans med en god ädelostsås. Den krämiga fläskfilégratängen bjuds med stekt rött ris som vänts runt med rostad palsternacka och päron.
Skrubba och skär palsternackan i 1-2 cm stora tärningar. Lägg i en ugnsform och vänd runt med lite olja. Salta och peppra. Rosta i ugnen 20-25 minuter.
Stek spenaten i lite rapsolja i en stekpanna så den sjunker ihop och mjuknar. Salta och lägg över spenaten i en ugnssäker form.
Stöt fänkålen i en mortel. Krydda fläskfilén med den mortlade fänkålen.
Värm smör och olja i en stekpanna. Stek köttet i pannan så att det får en fin yta på bägge sidor.
Lägg över köttet i ugnsformen och gör sedan såsen som skall slås på.
Smält smöret i en kastrull. Pudra på mjöl, ha på låg värme och vispa runt. Tillsätt grädde och mjölk pö om pö, vispa hela tiden tills såsen tjocknar och kokar upp. Sänk värmen, bryt osten i bitar och vispa tills såsen är jämn och len. Smaka av.
Ta ut palsternackan och höj ugnsvärmen till 215 grader.
Häll såsen över köttet. Gratinera i ugnen ca 15 minuter.
Stek det kokta röda riset i lite olja i en stekpanna tillsammans med den ugnsrostade palsternackan.
Tärna päronen och tillsätt till riset tillsammans med citronskal, citronsaft och honung.
Lägg upp riset med den gratinerade fläskfilén. Garnera med hackad persilja.