Gratinerad crêpe med svampstuvning

NYHET
Gratinerad crêpe med svampstuvning
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Gratinerad crêpe med svampstuvning

20 ingredienser

50 min

Tunna små pannkakor fyllda med en gräddig svampstuvning och sen gratinerade med cheddar i ugn. En klassiker som med fördel bjuds med en krispig sallad i vinägrett.

Ingredienser

portioner
  • 400 g champinjoner, delade
  • 1 bananschalottenlök, finhackad
  • 0,5 klyfta vitlök, finhackad
  • 25 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 kruka färsk kruspersilja, grovt hackad
  • 100 g cheddarost, riven
  • rapsolja, till stekning

Crêpes

  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • smör, till stekning

Sallad

  • 0,5 frissésallad, grovt skuren
  • 0,5 isbergssallad, grov skuren
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 citron, finrivet skal + pressad saft
  • 1 tsk torkad dragon
  • salt

Gör så här

  1. Vispa ihop ägg och mjöl till en tjock smet. Tillsätt mjölken, lite i taget, och vispa slätt. Salta. Låt stå och svälla ca 15 minuter.
  2. Fräs champinjoner ordentligt tills all vätska är borta i en kastrull med lite olja. Lägg i lök, vitlök och smör när champinjonerna är torra. Låt bryna en stund i det goda smöret.
  3. Strö över mjöl och vänd runt ordentligt. Häll i grädde, koka ihop några minuter och smaka av med salt och peppar. Avsluta med att vända ner persilja.
  4. Grädda tunna och lite mindre pannkakor i smör. Låt svalna.
  5. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.
  6. Rulla ihop crêpes med stuvning i mitten. Lägg med skarven nedåt i en smord ugnssäker form.
  7. Riv över cheddar. Gratinera i ugnen ca 10 minuter tills osten smält och fått lite färg.
  8. Bryt salladen i mindre bitar och lägg i en skål.
  9. Blanda en vinägrett av olja, citronjuice, citronskal, dragon, salt och peppar. Ringla vinägretten över salladen precis före servering och vänd runt.
  10. Bjud crêpes med sallad.