Gratinerad blomkål med salsa verde och ris

Gratinerad blomkål med salsa verde och ris
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Gratinerad blomkål med salsa verde och ris

7

19 ingredienser

40 min

Matig och smakrik gratäng med blomkål serverad med en knalligt grön salsa verde och ris. En lättlagad mitt i veckan-rätt som dessutom är vegansk.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg blomkål
  • 1 grön paprika
  • 1 gul lök, stor
  • 0,5 jalapeño
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 burk hela konserverade tomater (à 400 g)
  • 2 dl vegansk ost, riven
  • 3 msk rapsolja
  • salt
  • peppar

Salsa verde

  • 0,5 jalapeño
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kruka färsk koriander
  • 20 g färsk spenat
  • 4 msk olivolja
  • 1 limefrukt

Till servering

  • 4 port långkornigt ris

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Sätt ugnen på 220 grader eller grill.
  3. Skär blomkålen i mindre buketter. Skär stammen i skivor och blasten i strimlor. Skala och skiva lök, vitlöksklyftor och jalapeño. Dela, kärna ur och strimla paprikan.
  4. Stek blomkålen på hög värme i rapsolja till fin färg. Tillsätt lök och vitlök och stek tills det mjuknar något. Tillsätt kryddorna och paprika, rör runt och stek några minuter. Salta.
  5. Häll ut de hela konserverade tomaterna i en ugnssäker form. Krossa dem med en gaffel eller potatisstöt. Lägg blomkålsblandningen ovanpå tomaterna, strö över riven ost. Gratinera i ugnen i ca 15 minuter eller tills det har fått fin färg.
  6. Mixa jalapeño och vitlök med olivolja, koriander och spenat till en grön sås.
  7. Ta ut gratängen, riv över limeskal. Dela limen i fyra delar.
  8. Servera gratängen med ris, sås och lime.