Gräslökssoppa

Foto: Miriam Preis
Gräslökssoppa
9 ingredienser
50 m
"I många svenska trädgårdar växer det en tuva gräslök som man klipper över matjessillen på midsommar. Sen står den där och blir grov och går i blom. Ta för vana att då och då klippa ner den, finhacka den och lägg i frysen. Då kan du göra den här soppan, som är en fattigmans variant på sparrissoppa och passar lika bra som förrätt eller som huvudrätt, beroende på tillbehör. Gott att servera till är en skiva stekt bacon och hembakat bröd." /Jenny Bäcklund
Ingredienser
- 6 dl gräslök
- 3 schalottenlökar
- 2 msk smör
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 6 dl vatten
- 2 dl grädde
- salt
- vitpeppar
- 1 msk vetemjöl
Gör så här
- Finhacka gräslöken och ställ åt sidan.
- Finhacka schalottenlöken.
- Fräs schalottenlöken i smör så att den blir mjuk utan att få färg.
- Lägg i buljongtärningarna och låt dem smälta samman med löken.
- Tillsätt den finhackade gräslöken, men spara lite till garnering. Rör om så allt blandas.
- Häll på vattnet och låt småputtra i 10–15 minuter.
- Mixa soppan slät med stavmixer.
- Sila av soppan. Ju finare du har hackat gräslöken, ju mindre gräs blir det i silen.
- Ställ den silade soppan på spisen och tillsätt grädde.
- Koka upp på nytt.
- Smaka sedan av med salt och vitpeppar
- Gör en toppredning av mjölet och lite vatten. Häll ner redningen i den kokande soppan under omrörning.
- Garnera med mer finhackad gräslök.