Gräddtårta med jordgubbar och jordgubbsmousse

Gräddtårta med jordgubbar och jordgubbsmousse
Foto: Camilla Hamid
My Kitchen Stories
My Kitchen Stories

Gräddtårta med jordgubbar och jordgubbsmousse

6

21 ingredienser

1 h 30 m

En riktigt god gräddtårta med jordgubbar är ett måste på sommaren.

Ingredienser

portioner1 tårta

Tårtbotten

  • 6 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl potatismjöl (eller majsstärkelse)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Vaniljkräm

  • 2,5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 0,75 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 0,3 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, mjukt

Jordgubbsmousse

  • 225 g jordgubbar, frysta
  • 2 msk vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk agar-agar
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g färska jordgubbar

Montering

  • 5 dl vispgrädde
  • 150 g jordgubbar, färska
  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Tårtbotten
    Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  3. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna lite grann innan du vänder den upp och ner på ett galler. Låt svalna helt och hållet under tiden som du gör fyllningarna.
  4. Vaniljkräm
    Lägg frön och skal från vaniljstång tillsammans med mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort kastrullen från värmen.
  5. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand till en jämn smet. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  6. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medan du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål. Låt vaniljkrämen svalna och tjockna under lock eller plastfolie i rumstemperatur.
  7. Jordgubbsmousse
    Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila jordgubbsmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  8. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  9. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Låt bärmoussen stå i kylskåpet för att tjockna innan du fyller din tårta med den.
  10. Montering
    Skär din tårta i tre lika tjocka delar. Fördela vaniljkrämen över första botten och jordgubbsmoussen över den andra.
  11. Skär jordgubbarna i mindre bitar och lägg dem över jordgubbsmoussen i ett jämnt lager innan du lägger på den sista bottenskivan. Låt tårtan stå i kylskåpet för att kallna under tiden som du vispar grädden.
  12. Vispa grädden till mjuka toppar på låg hastighet. Viktigt att du använder kylskåpskall grädde så att du förhindrar att grädden skär sig när du jobbar med den.
  13. Täck tårtan med grädden, spritsa en kant med det som blir över. Skär jordgubbarna i mindre bitar och dekorera din tårta med dem. Garnera med citronmeliss.
  14. Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet!