Gräddstekt abborre med löjrom och kantareller
Gräddstekt abborre med löjrom och kantareller
16 ingredienser
30 m
Det är inte lätt att välja fisk om man vill vara klimatsmart. Abborre är ett undantag, här serverat busenkelt, mums. /Johan
Titta på klippet för att se Johan lära Steffo hur man filear och byxar abborre.
Bengt Frithiofssons dryckestips:
6612 Catena, Chardonnay 2013, Mendoza, Argentina (4 solar)
11968 Södra Maltfabriken Almighty, Pale Ale, Handen (4 solar)
Ingredienser
- 600 g abborrfilé, byxad
- salt
- vetemjöl
- 1 gul lök, finhackad
- 2 msk matolja
- 50 g smör
- 1 citron, saften
- 5 dl grädde
- 3 msk gräslök
- 300 g kantareller
- 2 msk smör
- 50 g löjrom
- 1 dl färsk dill, plockad (spara stjälkarna)
- 800 g potatis, pressad
- dillstjälkar
- salt
Gör så här
- Koka potatisen med dillstjälkarna. Pressa när den är färdigkokt.
- Stek kantarellerna på medeltemperatur till de är gyllene, håll varmt!
- Salta abborrfilén lätt och mjöla den försiktigt.
- Värm upp en stekpanna. Häll i olja och smöret, låt smöret tystna innan du lägger i den mjölade abborren. Strö över löken när fisken vänds och är så där härligt gyllenbrun, salta och peppra.
- Sprinkla över citronjuicen och slå i grädden, dra ifrån värmen och kasta i gräslöken.
- Lägg upp på tallrikar och sprid dillvipporna över rätten, klicka på löjrom och servera med pressad potatis.