Gräddkokt kål med bratwurst

Gräddkokt kål med bratwurst
Foto: TV4
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Gräddkokt kål med bratwurst

49

5 steg att laga

16 ingredienser

40 min

Tre sorters kål rostas i ugn tillsammans med grädde. Det blir ett fantastiskt tillbehör till i princip allt. Här serveras den med stekt bratwurst och picklade senapsfrön. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Kål i ugn

  • 600 g spetskål
  • 400 g blomkål
  • 100 g grönkål
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 citron, skalet
  • salt
  • peppar

Picklade senapskorn

  • 0,5 dl bruna senapskorn
  • 0,5 dl gula senapsfrön
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Bratwurst

  • 4 bratwurstkorvar
  • smör, till stekning

Garnering

  • 1 kruka körvel
  • 0,5 ask krasse

Gör så här

  1. Gräddkokt kål
    Sätt ugnen på 225 grader. Dela spetskålen i klyftor. Dela blomkålen i buketter. Blanda med salt och olivolja i en ugnssäker form.
  2. Rosta i ugnen ca 20 minuter. Skär loss bladen från grönkålsstammen. Tillsätt grönkålsblad och grädde till ugnsformen. Rosta vidare ca 15 minuter. Smaka av med finrivet citronskal och salt.
  3. Picklade senapskorn
    Koka senapskornen i vatten. Skölj dem rena. Vispa ihop ättika, socker och vatten. Lägg i kornen och låt dem gärna ligga över natten.
  4. Bratwurst
    Snitta korven och stek i smör så den är varm i mitten.
  5. Servera korven med den gräddkokta kålen och picklade senapsfrön (sila av fröna från vätskan). Garnera med körvel och krasse.