Gräddig renskavsgryta, serveras med potatismos

21 röster
40m
4

Mustig gryta med renskav, svartvinbärsgelé och enbär, serveras med lent potatismos.

Dryckesförslag: Rött vin; Valpolicella Ripasso 2014 nr 74345

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Så väljer du rätt kött i köttdisken
40m
4
4 portioner

Du behöver

potatismos

  • 1 kg potatis
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk Aromat
  • 2-2,5 dl standardmjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 50 g smör

Gräddig renskav

  • 2 förp renskav (à 480 g)
  • 2 gula lökar, skivad
  • 50 g smör
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 10 enbär, krossade
  • ev 4 msk messmör
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Potatismos
    Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten tills den är genomkokt.
  2. Häll av och pressa potatisen.
  3. Koka upp mjölk och smör och blanda det med potatisen till en puré.
  4. Smaka av med salt och aromat.
  5. Gräddig renskav
    Fräs hackad lök och renskav i smöret så att köttet får lite färg och löken mjukar.
  6. Tillsätt grädde, fond, gelé, enbär och messmör.
  7. Sjud i 10–15 minuter.
  8. Smaka av med salt och vitpeppar.
  9. Servering
    Servera den varma grytan med lent potatismos.
12 december 2017