En fantastisk bjudrätt som förutom renskav även innehåller höstsäsongens goda grönsaker i. En middag som du och dina middagsgäster sent kommer att glömma. Bjud med pressad potatis och rårörda lingon.
0,5 rotselleri, skalad och skuren i 2 cm grova bitar
200 g trattkantareller (alt 2 dl torkade trattkantareller, blötlagda)
200 g grönkål, bladen repade från stammen och hackade
0,5 kruka färsk kruspersilja, grovt hackad
smör, till stekning
rapsolja
salt
peppar
Pressad potatis
800 g fast potatis
50 g smör, rumsvarmt
svartpeppar
flingsalt
Rårörda lingon
2,5 dl frysta lingon
1 dl strösocker
Gör så här
Rårörda lingon
Börja med lingonen. Rör ihop lingon och socker i en skål. Täck över och låt stå i rumstemperatur ca 2 timmar, rör då och då med sked i
lingonen.
Skavgryta
Låt skaven tina något. Skär den tunt med kniv och låt sedan tina helt på hushållspapper så att vätskan rinner av.
Smält smöret i en panna och stek de tunna skivorna väl på båda sidor. Tillsätt mjöl och vänd runt. Häll på kalvfond och grädde. Rör slutligen i senap, torkad timjan och enbär. Låt koka ihop ca 10 minuter.
Hetta upp en gryta och stek först svampen i smör. När den vätskat av sig, tillsätt lök och rotselleri. Stekt ordentligt och häll sedan direkt ner i renskavsgrytan, låt koka vidare tills grönsakerna är helt färdiga. Avsluta med att lägga ner grönkål de sista minuterna under kokningen. Smaka av med salt och peppar.
Pressad potatis
Skala och koka potatisen precis klar i saltat vatten. Häll av och pressa direkt upp på ett fat. Klicka över lite smör här och där, salta på toppen och dra några varv med pepparkvarn.
Servering
Bjud grytan med pressad potatis och rårörda lingon. Garnera med hackad persilja.