Gougères

Foto: Martin Botvidsson
Gougères
11 ingredienser
En bakelse av pâte à chouxsmet fylld med engelsk cheddar, honung och svartpeppar.
Maya Samuelssons dryckestips:
Cidre Kerné Fruity, Nr 1845, Frankrike
Recept ur boken The Flying Elk - gastropub by Björn Frantzén
Ingredienser
Mornaysås
- 250 g mjölk
- 0,25 gul lök, skalad och skivad
- 1 lagerblad
- 5 vitpepparkorn
- 1 hel nejlika
- 30 g smör
- 30 g vetemjöl
- 50 g engelsk cheddarost, riven
garnityr
- 1 msk honung
- svartpeppar, nymalen
- flingsalt
Gör så här
Pate à choux
Mornaysås
- Värm mjölken i en kastrull med lök, lagerblad, vitpeppar och nejlika. Låt dra i ca 10 minuter. Sila mjölken.
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och fräs under omrörning i någon minut, utan att det tar färg. Tillsätt mjölken och vispa alltsammans slätt. Koka upp och sjud under omrörning på svag värme i ca 10 minuter. Smaka av med salt.
- Tillsätt osten och låt den smälta ut, smaka av med salt. Låt kallna.
Servering
- Fyll bollarna med ostkrämen, använd en spritspåse med tyll. Värm bollarna i ugnen på 200 grader i några minuter, ringla över honung, krydda med salt och peppar