Kiviks tarte

Foto: TV4
Kiviks tarte
9 ingredienser
Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.
Dryck
Vitt vin, Vin Santo Summer White.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 6 matäpplen
- 100 g smör
- 100 g strösocker
- 0,5 krm vaniljsocker
Mördeg
- 1,5 dl vetemjöl
- 70 g smör
- 2 msk strösocker
- 1 ägg
- 0,5 krm salt
Gör så här
- Mördeg: Rör samman ingredienserna och arbeta ihop till en slät deg.
- Skala äpplena och kärna ut. Skär äpplena i 3 mm tunna skivor. Smält smöret. Häll i hälften av smöret i formen. Strö över hälften av sockret. Lägg äpplena över sockret och smöret. Häll över restan av smöret och sockret. Lägg över de sista äpplena. In i ugnen i 15 min.
- Kavla ut mördegen och lägg över äpplena. In i ugnen i 30 min. Ta ut och vänd på kakan, mördegen ska vara underst. Strö över socker och använd en brännare för att få en karamelliserad yta. Serveras med grädde eller crème fraiche beroende på smak.