Gondolens fisk med gratäng

Gondolens fisk med gratäng ny
Foto: Gondolen

Gondolens fisk med gratäng

23 ingredienser

2 h

Ugnsbakad gös med vitvinssås, krämig potatisgratäng och grönsaksfräs är en komplett rätt som sätter guldkant på helgen!

Vintips: 2022 Château Bonnet Blanc. Artnr: 4151, pris: 109:-

Ingredienser

portioner

Gös

  • 2-4 bitar gös (antal beroende på storlek, gärna från Mälaren)
  • salt
  • 300 g smör

Vitvinssås

  • 2 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 stjälkselleri
  • 100 g smör
  • ca 0,5 krm fänkålsfrö
  • 3 stjärnanis
  • 3 lagerblad
  • 4 dl fiskbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl grädde
  • champagne

Gratäng

  • 500 g mjölig potatis
  • 4 äggulor
  • 100 g smör
  • salt

Grönsaksfräs

  • 0,5 purjolök
  • 1 schalottenlök
  • 2-3 dl spenat
  • 2-3 dillvippor
  • smör

Gör så här

Gös

  1. Torrsalta gösen genom att gnugga in salt och låt stå i 1 timme före tillagning.
  2. Värm ugnen till 60 grader.
  3. Täck gösen med smör och tillaga i ugnen i ca 40 minuter.

Vitvinssås

  1. Hacka schalottenlök, vitlök och stjälkselleri.
  2. Sautera grönsakerna i smör tillsammans med fänkålsfrön, stjärnanis och lagerblad utan att det tar färg.
  3. Tillsätt vitt vin och reducera till hälften. Tillsätt sedan fiskbuljongen och reducera hälften.
  4. Häll i grädde och låt koka upp. Låt såsen sjuda en stund innan du silar den.
  5. Red av med en matsked maizenaredning om så önskas.
  6. Mixa in en klick smör.
  7. Avsluta med en skvätt champagne precis innan servering.

Gratäng

  1. Skala, koka och pressa potatisen.
  2. Vispa ihop potatis, äggulor, smör och salt.
  3. Häll upp blandningen i en spritspåse med tyll.

Grönsaksfräs

  1. Strimla purjolöken och finhacka schalottenlöken.
  2. Sautera lök och spenat med en klick smör tills det blir mjukt.
  3. Lägg grönsaksfräset i botten på en ugnsfast form, lägg på ett par matskedar sås och toppa med spritsad potatis.
  4. Gratinera i ugnen på 200 grader tills potatisen fått en fin gyllenbrun färg.

Servering

  1. Servera den smörbakade gösen med den krämiga vitvinssåsen och den krispiga gratängen för en måltid fylld med varierade texturer och smaker.