Gondolens fisk med gratäng

Foto: Gondolen
Gondolens fisk med gratäng
23 ingredienser
2 h
Ugnsbakad gös med vitvinssås, krämig potatisgratäng och grönsaksfräs är en komplett rätt som sätter guldkant på helgen!
Vintips: 2022 Château Bonnet Blanc. Artnr: 4151, pris: 109:-
Ingredienser
Gös
- 2-4 bitar gös (antal beroende på storlek, gärna från Mälaren)
- salt
- 300 g smör
Vitvinssås
- 2 schalottenlökar
- 3 klyftor vitlök
- 1 stjälkselleri
- 100 g smör
- ca 0,5 krm fänkålsfrö
- 3 stjärnanis
- 3 lagerblad
- 4 dl fiskbuljong
- 2 dl vitt vin
- 4 dl grädde
- champagne
Gratäng
- 500 g mjölig potatis
- 4 äggulor
- 100 g smör
- salt
Grönsaksfräs
- 0,5 purjolök
- 1 schalottenlök
- 2-3 dl spenat
- 2-3 dillvippor
- smör
Gör så här
Gös
- Torrsalta gösen genom att gnugga in salt och låt stå i 1 timme före tillagning.
- Värm ugnen till 60 grader.
- Täck gösen med smör och tillaga i ugnen i ca 40 minuter.
Vitvinssås
- Hacka schalottenlök, vitlök och stjälkselleri.
- Sautera grönsakerna i smör tillsammans med fänkålsfrön, stjärnanis och lagerblad utan att det tar färg.
- Tillsätt vitt vin och reducera till hälften. Tillsätt sedan fiskbuljongen och reducera hälften.
- Häll i grädde och låt koka upp. Låt såsen sjuda en stund innan du silar den.
- Red av med en matsked maizenaredning om så önskas.
- Mixa in en klick smör.
- Avsluta med en skvätt champagne precis innan servering.
Gratäng
- Skala, koka och pressa potatisen.
- Vispa ihop potatis, äggulor, smör och salt.
- Häll upp blandningen i en spritspåse med tyll.
Grönsaksfräs
- Strimla purjolöken och finhacka schalottenlöken.
- Sautera lök och spenat med en klick smör tills det blir mjukt.
- Lägg grönsaksfräset i botten på en ugnsfast form, lägg på ett par matskedar sås och toppa med spritsad potatis.
- Gratinera i ugnen på 200 grader tills potatisen fått en fin gyllenbrun färg.
Servering
- Servera den smörbakade gösen med den krämiga vitvinssåsen och den krispiga gratängen för en måltid fylld med varierade texturer och smaker.